VIJESTI

Udruženje Poslodavaca Brčko Distrikta

Indeks članka

OBJAVLJEN PONOVLJENI JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA IZ BUDŽETSKE PODRŠKE EU ZA PROVOĐENJE MJERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI ZA PREDUZETNIKE, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA ZA 2024. GODINU

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu objavilo je ponovljeni Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjere energetske efikasnosti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća za 2024. godine, koji Vam dostavljam u prilogu e-maila.

Trajanje ponovljenog Javnog poziva je do 30.09.2024. godine.

Ponovljeni Javni poziv BOS.pdf

Ponovljeni Javni poziv SR.pdf

Ponovljeni Javni poziv HR.pdf

 


TRI MILIONA EURA ZA MIKRO I MALA PREDUZEĆA U PREKOGRANIČNOM PODRUČJU HRVATSKE, BOSNE I HERCEGOVINE I CRNE GORE

U okviru INTERREG VI-A IPA programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021-2027 trenutno je u implementaciji projekat EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness). Ovaj projekat, koji implementira Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), za cilj ima realizaciju programskog Fonda za projekte malih vrijednosti (Small Project Fund - SPF) kroz koji je za podršku mikro i malim preduzetnicima obezbijeđeno ukupno 8.725.324,36 eura. Prvi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u oblasti saradnje mikro i malih preduzeća, u okviru kojeg je dostupno 3 miliona eura, objavljen je 18. 6. 2024. godine.

Vijest i informacije o pravilima poziva, postupku prijave projektnih prijedloga i održavanju informativnih radionica, mogu se pronaći na sljedećim linkovima:

https://www.dei.gov.ba/bs/tri-miliona-eura-za-mikro-i-mala-preduzeca-u-prekogranicnom-podrucju-hrvatske-bosne-i-hercegovine-i-crne-gore

https://hamagbicro.hr/objavljen-prvi-javni-poziv-za-novi-projekt-embrace/

https://cbchb.eu/hamag-bicro-launched-1st-call-for-embrace-proposals/

 


Udruženje poslodavaca održalo predavanje na temu " Društvene mreže u savremenom poslovanju "

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH je u četvrtak, 13.06.2024. godine u okviru Projekta “Globalni trendovi i lokalni razvoj privrede Brčko distrikta BIH” održalo predavanje na temu: “Društvene mreže u savremenom poslovanju”.

Angažovani su predavači ispred Informativnog portala “Nula49” i Agencije za marketing “Monmaris” Brčko, kako bi sve zainteresovane upoznali sa aktuelnostima u oblasti društvenih mreža, a u kontekstu redovnog poslovanja.

Neke od tema predavanja su bile: “Zašto je potrebno koristiti društvene mreže u redovnom poslovanju?”, “Koje društvene mreže odabrati?”, “Koji su to principi i pravila vođenja društvenih mreža?” i “Kako će u budućnosti izgledati oglašavanje preko društvenih mreža?”.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH gosp. Milijan Mirković, istakao je da marketing, a posebno digitalni marketing, danas predstavlja važan dio poslovanja svakog preduzeća. Zadnjih nekoliko godina, a naročito nakon pandemije, veliki broj poslovnih procesa je krenuo u pravcu elektronske trgovine, online komunikacije i uopšte u pravcu digitalizacije poslovanja. Ovim predavanjem htjeli smo našim poslodavcima predočiti aktuelnosti koje se dešavaju u ovoj oblasti, te primjere dobre prakse, kako bismo ih na prvom mjestu bili svjesni, a zatim eventualno i primijeniti u našem poslovanju, istakao je Mirković.

Izvor. Nula49

 

 

1


ODRŽANO PREDAVANJE U OKVIRU PROJEKTA NA TEMU " ENERGETSKA EFIKASNOST " OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH je u utorak, 04.06.2024. godine u okviru Projekta " Globalni trendovi i lokalni razvoj privrede Brčko distrikta BIH " održalo predavanje na temu: " Energetska efikasnost " obnovljivi izvori energije kako bih se poslodavci i svi zainteresovani upoznali sa aktuelnostima iz ove oblasti.

Predavači su bili šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga u Vladi distrikta Brčko GOSP. Predrag Ljubojević i inženjer za projektiranje obnovljivih izvora energije gosp. Zvonko Filipović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH gosp.Milijan Mirković, naveo da je tom prilikom da je izbor predavača možda i najbolji u ovom trenutku, jer se na ovaj način zaokružuje teoretski i praktični dio koji upravo i interesuje brčanske poslodavce. Vidjećemo, rekao je, u kojoj fazi se nalazi zakonska regulativa iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Brčko distriktu, da li je došlo pravo vrijeme za investiranje u ovu oblast i, konkretno, kako praktično izgleda postupak implementacije obnovljivih izvora energije.

Obnovljivi izvori energije, poput solarne, vjetroelektrane ili hidroelektrane postaju sve isplativiji jer tehnologija napreduje, troškovi proizvodnje se smanjuju, a svijest o zaštiti životne sredine raste. Ipak, tačna isplativost zavisi od mnogo faktora kao što su lokacija, veličina projekta, subvencije i druge okolnosti - rekao je gosp. Ljubojević.

Inženjer za projektovanje obnovljivih izvora energije gosp. Zvonko Filipović istakao je da se on na ovom predavanju uglavnom bazirao na proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Praksa je pokazala da je ulaganje u obnovljive izvore, generalno u solarne elektrane, isplativo - rekao je gosp. Filipović.

Kako je rečeno, na predavanju obnovljivi izvori energije su izvori energije koji se obnavljaju prirodno i neiscrpno, poput sunca, vjetra, vode i biomase. Njihova upotreba je od velike važnosti za očuvanje životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Postoje različiti načini korišćenja obnovljivih izvora energije, kao što su solarne elektrane, vjetroelektrane, hidroelektrane i druge tehnologije koje doprinose održivom razvoju.

Ukoliko ste propustili da prisustvujete na prethodnom predavanju kojeg smo organizovali iz oblasti energetske efikasnosti - obnovljivih izvora energije, možete to uraditi putem sljedećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=wqE-a1iTPsU 

1 1 1 1 1

 


OBJAVLJEN 4. JAVNI POZIV CHALLANGE FONDA ZA PEIJAVU INOVATIVNIH POSLOVNIH IDEJA

Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do povećanja konkurentnosti, smanjenja nezaposlenosti, i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju novu priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru Četvrtog poziva za prijavu inovativnih poslovnih ideja.

Na raspolaganju je budžet čiji je indikativni iznos 400.000 evra, a rok za dostavljanje aplikacija je 01.07. 2024. godine do 16:00 sati.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 evra, dok je za korisnike iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji posluju dvije godine i više, maksimalan iznos grant sredstava do 30.000 evra. Aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati kraće od tri mjeseca i duže od 12 mjeseci.

Mogućnost prijavljivanja na javni poziv provodi se isključivo putem online apliciranja na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba, gdje je dostupan i Vodič za aplikante, koji je sastavni dio Aplikativnog paketa.

  


ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU: "ZAPOŠLJAVANJE STRANACA"

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH je dana, 10.05.2024. godine organizovalo okrugli sto na temu „Zapošljavanje stranaca“ u Omladinskom centru u Brčkom, gdje je potvrđeno da je iz godine u godinu povećana potražnja za stranom radnom snagom.

Učešće u okruglom stolu su uzeli Svijetlana Pajić, Inspektor za strance u Službi za poslove sa strancima, Željko Pekić, Inspektor za rad i radne odnose Inspektorata Brčko distrikta BiH, Marijana Petrović Pekez, Stručni savjetnik za pravne poslove i ljudske resurse Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te Ramiz Bečić, Sudski vještak ekonomske struke, certifikovani knjigovođa sa dugogodišnjim iskustvom na poslovima u vezi sa zapošljavanjem stranih radnika kao i poslodavci veoma zainteresovani za aktuelnu temu.

Ramiz Bečić, sudski vještak ekonomske struke i vlasnik Agencije za računovodstvo i reviziju u Distriktu koja pruža usluge na prostoru cijele BiH je istakao da poslodavci generalno imaju problem sa pronalaskom naše radne snage, jer je nažalost nema na ovim prostorima, te da se veliki broj privrednika sa prostora BiH sve više suočava sa nedostatkom radne snage, a najviše onih u oblastima građevine i ugostiteljstva.Kada je u pitanju procedura dobijanja radne dozvole i vize, gosp.Bečić je naveo da svake godine Savjet ministara donese određeni broj kvota radnih dozvola raspoređenih na teritoriji Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Što se tiče zapošljavanja strane radne snage i dobijanja radne dozvole, Zavod za zapošljavanje u Brčkom to uspješno rješava u kratkom vremenskom periodu, kao i uspješno i brzo izdavanje vize u Službi sa poslove sa strancima u Distriktu, istakao je gosp. Bečić, dodajući da se dugo čeka izdavanje stikera za vizu.

Stručni savjetnik za pravne poslove i ljudske resurse u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta, Marijana Petrović Pekez, je istakla da je primjetan veći broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola u odnosu na prošlu godinu. Navela je da je rok za izdavanje radne dozvole 30 dana, ali ukoliko poslodavac dostavi svu neophodnu dokumentaciju, dozvola se izdaje u toj sedmici kada je i podnijet zahtjev ili maksimalno 10 dana. Prema riječima Petrović Pekez, kvote za izdavanje radnih dozvola su se iz godine u godinu povećavale.

„Godine 2019. nismo imali ni 20 radnih dozvola koje smo izdali u kvoti, dok smo u prošloj godini izdali preko sto radnih dozvola u kvoti i u 2024. godini već ima izdanih 150 radnih dozvola u kvoti“, navela je Petrović Pekez. Poslodavci u Brčkom najveću potražnju imaju za zidarima, tesarima, zavarivačima, tapetarima, armiračima i konobarima, zaključeno je na okruglom stolu. Prema podacima Agencije za rad u zapošljavanje BiH, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2024. godini iznosi 6.073, od kojih se na FBiH odnosi 4.295 dozvola, Republiku Srpsku 1.400, a Brčko distrikt 378,od ukupnog broja godišnje kvote radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca, na FBiH odnosi se 2.345, Republiku Srpsku 1.000, a na Brčko distrikt 278 radnih dozvola.

Cilj okruglog stola je bio i izvući određene zaključke koji će biti proslijeđeni donosiocima politika, a sve kako bi se poboljšala situacija u ovoj oblasti i olakšalo izvršavanje poslovnih procesa lokalnim poslodavcima. Neki od tih zaključaka su:
1) urediti evidencije nezaposlenih lica na način da se na Zavodu za zapošljavanje nalaze lica koja aktivno traže zaposlenje;
2) izmijeniti Zakon o zapošljavanju stranaca koji nije pretrpio nikakve izmjene zadnjih 14 godina, niti prilagođavanja aktuelnoj problematici;
3) ukinuti godišnje kvote radnih dozvola po uzoru na zemlje u okruženju koje su to uradile, te aktuelne trendove razvijenih zemalja;
4) pojednostaviti procedure za zapošljavanje stranaca u interesu njihovog bržeg zapošljavanja.

 

11 


ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU STARTUP 10 JE PRODUŽEN DO 11. MAJA 2024. GODINE

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) poziva zainteresovane startup kompanije da se prijave za učešće u programu razvoja lokalnih kompanija koje posluju u sektorima zelene i plave ekonomije, sa fokusom na procese digitalizacije.

Odabrani kandidati – startup kompanije - će dobiti podršku u vidu kontinuiranih sesija poslovnog “coaching-a”, na kraju kojih će imati priliku da predstave svoje projekte komisiji sastavljenoj od domaćih i međunarodnih stručnjaka koja će izabrati jednog (1) pobjednika.

Pobjednik (najbolje rangirani startup biznis) će dobiti nagradu od 5.000 EUR koja će se dodijeliti u vidu alata za podršku, obuke, usluga ili odgovarajuće opreme, a prema izboru odabranog pobjedničkog startup-a. Dodatno, pobjednički startup će imati mogućnost učešća u programu “Open Innovation” u svrhu povezivanja i uspostavljanja partnerskih odnosa sa zainteresovanim italijanskim kompanijama iz navedenih sektora.

Pravila Poziva za prijavu startup kompanija, koja su objavljena na web stranici STARTUP 10 programa i na web stranici Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), sadrže sve relevantne informacije o uslovima učešća, prijavi i kriterijima odabira kandidata.

Prijave se vrše popunjavanjem Prijavnog obrasca na engleskom jeziku i podnošenjem Prijave na adresu Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), Krnete 103, 78250 Laktaši ili putem e-maila na: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., najkasnije do 11. maja 2024. godine (23:59 časova).

Poznavanje engleskog jezika je obavezno!

Za više informacija pogledajte Pravila javnog poziva ili kontaktirajte: Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) na broj telefona: +387 51 491 760, ili na email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Poziv za STARTUP KOMPANIJE

Pravila javnog poziva 

Prijavni obrazac.

 


Vijeće stranih investitora u BiH i Agencija za rad i zapošljavanje BiH organizovali stručnu raspravu na temu zapošljavanja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Vijeće stranih investitora u BiH i Agencija za rad i zapošljavanje BiH danas su organizovali u Sarajevu stručnu raspravu na temu trenutnog stanja na tržišta rada u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na obrazovni sistem i neophodnosti njegovog prilagođavanja potrebama realnog sektora a prije svega potrebama investitora.

Imajući u vidu sveprisutniji problem odlaska kvalifikovane radne snage i nedostatka stručnog kadra, organizatori su prepoznali interes i potrebu za organizovanjem jednog ovakvog skupa na temu aktuelnog stanja na tržištu rada u BiH, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja, te problema neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama realnog sektora.

Uvažavajući činjenicu je da su tržište rada i kvalifikovana radna snaga odnosno ljudski potencijali jedan od ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje, cilj održanih stručnih diskusija bio je da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između resornih ministarstava, relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržišta rada i radne snage.

U prvom dijelu diskusije koju je moderirala Dina Duraković, tim lider VSI radne grupe za obrazovanje i zapošljavanje, i partner u DMB Partners advokatskom društvu, učestvovali su, Indira Semanić, senior HR biznis partner u kompaniji Nelt, Naida Duvnjak-Šehović, članica uprave i direktorica ljudskih potencijala u kompaniji Aptha Corp, Minela Kurtović, sekretar društva Aptha Corp, Sanja Praštalo komercijalna direktorica u kompaniji Mikroelektronika, te Siniša Veselinović, šef Odsjeka za domaće tržište rada iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Učesnici su se osvrnuli na izazove koji trenutno postoje po pitanju raspoloživosti radne snage, sa akcentom na nužnost uvođenja fleksibilnijih formi zapošljavanja, izazove kod privremenog i povremenog zapošljavanja u BiH, te nužnost olakšavanja procesa zapošljavanja stranaca. Također učesnici su se dotakli i nekih drugih aktuelnih otvorenih pitanja sa kojima se kompanije susreću prilikom praktične primjene radnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji je podijeljen na tri radno-pravna režima koja su pri tome neusklađena u mnogim oblastima, što predstavlja veliki problem kompanijama koje posluju na svim političko-teritorijalnim jedinicama u BiH.

Naida Duvnjak:

Rad sa strateškim partnerima iz inozemstva zahtjeva nameće određene standarde, s toga nam je vrlo često potreban angažman visoko ekspertni profil radnika kojih nema na tržištu BiH pa čak ni na regionalnim tržištima rada. Obzirom da se radi o projektnom angažmanu gdje ovi eksperti kroz rad od par mjeseci prenose na domaće radnike svoje znanje, zbog vrlo birokratiziranog procesa dobijanja radnih dozvola njihovo zapošljavanje predstavlja veliki izazov. Zbog toga je neophodno uticati na vlasti da se fleksibiliziraju određene forme angažovanja radnika.

Minela Kurtović:

Za poslodavce idealno bi bilo kada bi se nadležne institucije digitalizirale i uvezale, što bi im olakšalo međusobnu suradnju, čime bi se direktno doprinjelo olakšanju ishodovanja radnih dozvola. To je samo jedan korak u proceduri angažovanja stranih sručnjaka koji donose sa sobom „know-how“ za obuku domaće radne snage. Nažalost kompanije se u trenutne rokove ne mogu uklopiti.

Sanja Praštalo:

Naša kompanija se bavi interno obukom radnika za čiju obuku je neophodno od 6 do 9 mjeseci s obzirom da se radi o visokotehnološkoj kompaniji. Naš najveći izazov je obuka radnika koji se bavi razvojem proizvoda. Mi obučavamo radnike ne na osnovu njihovog formalnog obrazovanja već na osnovu njihove zelje i volje za radom. Veliki izazov ovako obučenih ranika predstavlja njihovo zadržavanje, koje i pored nabolje želje posodavca da im omogućimo najbolje uslove ipak nismo u mogućnosti im ponuditi uslove kao neki svjetski konkurenti, zbog toga što nemamo još uvijek podržavajuće poslovno okruženje.

Indira Semanić:

Moramo brinuti kako da zadržimo našu radnu snagu u zemlji. A svaki put kad imamo potrebu da nešto uradimo za naše zaposlenike kompanije nailaze na prepreke u administraciji. To dovodi do frustracije i radnika i poslodavaca. Zato institucije moraju pokazati malo više empatije i osiguraju okružene i daju podršku poslodavcima te harmoniziraju i izmjene legislativu koja dovodi do tih izazova.

Siniša Veselinović:

Kako bi najbolje bilo prilagoditi obrazovni sistem potrebama tržištima rada, upisna politika mora se mijenjati. Tu ključnu ulogu moraju imati roditelji i obrazovne institucije. Porazno je da naš obrazovni sistem ima 200 sati manje stručne prakse nego recimo u Njemačkoj. Stručne prakse se ne bi trebale obavljati u školama već u firmama. Kada je u pitanju zapošljavanje stranaca, potrebno je slušati potrebe poslodavaca pri čemu ćemo se truditi da Zakon o strancima BiH se izmjeni te ukinu kvote, po ugledu na susjedne zemlje ili da se taj sistem liberalizira u smislu ukidanja kvota za deficitarna zanimanja.

U drugom dijelu diskusije koji je moderirala Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH, razgovarano je o obrazovnom sistemu u BiH, pripremama za rad i tržište rada, poslovima budućnosti te načinima na koji se obrazovni sistem može prilagoditi potrebama realnog sektora, gdje su spomenuti neki od vrlo uspješnih primjera edukacije postojeće i buduće radne snage ali i razvoja korporativne kulture u kompanijama koji su ključni za privlačenje i zadržavanje zaposlenika. Učesnici ovog dijela stručne rasprave su bili Ronald Sudić, član uprave za ljudske potencijale i korporativnu kulturu u UniCredit Bank d.d. Mostar, Hajdi Mostić, članica uprave kompanije Telemach i predsjednica Upravnog odbora Telemach Fondacije, Marija Sinanović, direktorica edukativnog centra Yellow Brick, Zoran Vuković, direktor ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka, te Luka Glibo, savjetnik direktora za mjere aktivne politike zapošljivanja iz JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

IZJAVE

Ronald Sudić:

Kao banka koja na godišnjem nivou zapošljava od 100 do 120 radnika, od prvog dana njihobvog angažmana obuka je u našim rukama jer se radi o ljudima koji imaju uglavnom osnovnu kvalifikaciju. Najveći izazov je privući radnike traženih profila. Kako bi privukli nove radnikei mlade radimo brojne inicijative kao npr. 1400 osnovaca običavali smo o finansijskoj pismenosti te realizirali razne programe za studente – poput mini MBA na fakultetima u Sarajevu i Mostaru. Mi ne čekamo da mladi ljudi dođu nama već da ih mi privučemo i onboard-amo.

Hajdi Mostić:

70% našim zaposlenima je Telemach bio prvo zaposlenje. Ocjenjeni smo kao najbolji poslodavac i upravo je to najveći izazov kako privući i zadržati radnu snagu. Zbog toga smo osnovali akademiju kako da mlade osposobimo. Dobijanje spleta znanja i vještina je rezultat procesa dugotrajnog treninga ali I mentorskog treninga u našoj kompaniji. Jedan od razloga zašto mlade privlačimo je upravo da radimo na razvijanju njihovog kritičkog razmišljanja i da posao činimo što zanimljivijim. Druga karakteristika je razvoj naše korporativne kulture, koja zadržava naše zaposlene, promoviramo raznolikost, jednakost i transparentan sistem nagrađivanja i napredovanja.

Marija Sinanović:

Zadovoljstvo mi je što već surađujem sa sistemima koji već imaju razvijenu korporativnu kulturu poput UniCredit i Telemach. Ali imamo jako puno još sistema u kojima još uvijek kasnimo naročito BiH koja kasni nekih 10 godina u odnosnu na region. Naročito kad je u pitanju razvoj HR kulture u kompanijama. Postoji ogroman potencijal da se ti sistemi unaprijedi zbog toga su nam potrebni još edukativnih centara koji će donjeti neke nove metode u razoju korporativne i HR kulture.

Kao zaključak ovog skupa, učesnici su zajednički definisali zaključke koje je potrebno hitno adresirati nadležnim institucijama sa ciljem što uspješnijeg sprovođenja reforme radno-pravnog zakonodavstva sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i sprječavanja odlaska mladih obrazovanih ljudi u inozemstvo, te zadovoljavanje potreba poslodavaca za kvalificiranom radnom snagom i rješavanje praktičnih problema poslodavaca kada su u pitanju radnopravni odnosi.

Ono što je potrebno konkretno provesti kroz mjere javnih politika su sljedeće preporuke koje bi riješile glavni problem tržišta rada u Bosni i Hercegovini, a to je rješavanje izazova zadržavanja domaće radne snage, sa jedne strane, i uvoz stranih radnika, s druge strane, i to kroz:

Uvođenje fleksibilnijih formi zapošljivanja
Konačno smanjenje doprinosa i poreza na rad
Olakšavanje procedura i digitalizacija
Usaglasiti propise kantona u FBiH, kao i entiteta i BD kako bi se izbjegao diskriminatorski tretman zaposlenika koji dolaze iz različitih političko-teritorijalnih jedinica te olakšalo poslovanje poslodavcima
Omogućavanje sticanja stručnih i praktičnih znanja u toku studija
Uspostavljanje boljeg sistema za stručno i dopunsko usavršavanje radnika


IZVOR: Poslovne novine

 ODRŽAN 25. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA – Mostar 2024.

Dvadeset peti međunarodni sajam gospodarstva- Mostar 2024. Održan je u periodu od 16.-20.04.2024. godine na kojem se predstavilo oko 800 izlagača iz 30 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Republika Hrvatska. Na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz zemalja regije.

Preduzeća iz Brčko distrikta BIH i ove godine su imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2024. u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH,a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

U sklopu projekta Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH „Predstavljanje brčanske privrede na sajmovima - 2024“ na površini od 124 m2 u Hali 1 i 2 sajma predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: “ Dionis Ljubniča” d.o.o. , “ TAS-komerc ” d.o.o., “ Misija ” d.o.o., “ Agel Pack ” d.o.o., “ Rattan Sedia “ d.o.o., “ GO-DA “ s.p. i na zajedničkom štandu su predstavljeni ; Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH, Privredna komora Brčko distrikta BIH, JP “ Luka Brčko “ , d.o.o. “ Bimal “ d.d. , “ Studen-Agrana ” d.o.o. Rafinerija šećera , “ Mingos Coffee ” d.o.o., te Kancelarija koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH koja je na štandu promovisala privredne potencijale Brčko distrikta BiH u skladu s implementacijom Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021–2027. godina.

Preduzeća koja su izlagala na ovogodišnjem sajmu ostvarila su brojne poslovne dogovore i kontakte sa kupcima i poslovnim partnerima, te upoznala i uputila kupce na svoja prodajna mjesta širom Bosne i Hercegovine.

Miroslav Gavrić, koordinator Vlade Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH, učestvovao je 19.04. 2024. godine na konferenciji „Poduzetnička infrastruktura u funkciji lokalnog razvoja” koju je organizovao Poduzetnički centar Link iz Mostara, a u okviru Panela „Uloga poduzetničke infrastrukture u procesu pristupa EU – prilike i izazovi u BiH”.

U toku sajma, održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, foruma, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo Treći mostarski ekonomski forum, u organizaciji Privredne komore FBiH i Hrvatske gospodarske komore na kojem je dominantna tema bila EUperspektiva BiH.

Na sajmu se govorilo o ulaganjima u BiH, potpisan je sporazum o suradnji s FIPA-om, o korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih, digitalizaciji, turizmu, intelektualnom vlasništvu, IT sektoru i dr.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 25. međunarodnom sajmu gospodarstva.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1


Objavljen Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća za 2024. godinu

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu je objavilo danas, 29.03.2024. godine Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti za preduzetnike, mala i srednja preduzeća za 2024. godinu.
Javni poziv ostaje otvoren do 31.05.2024. godine do 14:00 sati.

 Javni poziv

 Prilog 1

 Prilog 2

 Prilog 3

 Prilog 4


ODRŽAN VI SAJAM OBRAZOVANJA I ZAPOŠLJAVANJA

U Omladinskom centru u Brčkom u četvrtak, 28.03.2024. godine održan je VI Sajam obrazovanja i zapošljavanja u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH i Omladinskog centra " Vermont " u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BIH. Na sajmu se predstavilo 25 privrednih subjekata, 25 visokoobrazovnih ustanova iz Bosne i Hercegovine, te četiri srednje škole iz Brčko distrikta BIH.
Uz prisustvo gradonačelnika Brčko distrikta BIH g-dina Zijada Nišića sajam je otvorio predsjednik Skupštine Brčko distrikta BIH g-din Siniša Milić.
„Vlada Brčko distrikta i zakonodavna vlast treba da kreiraju propise i stvore takav ambijent da naši ljudi ne odlaze odavde. To podrazumijeva i adekvatno plaćanje radnika s jedne strane, dok s druge strane, ne treba da opterećujemo privredu onim što može usporiti njen rast i razvoj“, rekao je predsjednik Milić.Predsjednik je poručio da se dijalog sa socijalnim partnerima mora nastaviti kako bi tržište rada bilo povoljnije.
Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović rekao je da Vlada pokušava da uskladi upisnu politiku u škole naspram potrebama tržišta rada. Takođe između ostalog je rekao da će pratiti potrebe realnog sektora i usklađivati onoliko koliko je moguće kroz obrazovni sistem.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH Tamara Duvnjak Mitrović kazala je da je trenutni broj evidentiranih nezaposlenih osoba na Zavodu oko 12.500 i taj broj je u blagom opadanju.

Naglasila je da je karakterističnost sajma upravo promocija našeg lokalnog tržišta i razvoja našeg lokalnog tržišta, te da očekuje pozitivnu povratnu informaciju od strane poslodavaca, odnosno da su ostvarili konekciju s nezaposlenim licima i uspjeli pronaći radnike.

Direktor OC „Vermont” Brčko distrikta BiH Damir Radenković rekao je da će se „Vermont“ i dalje zalagati za ovakve vrste događaja.

Takođe, da je cilj sajma da se učenici završnih razreda upoznaju sa srednjim školama i šta je to što im se nudi u tom dijelu obrazovanja, da se srednjoškolcima koji završavaju svoje obrazovanje ponudi 25 univerziteta koliko se predstavlja na ovom sajmu i da onima koji su završili svoje obrazovanje ponudimo aktuelne konkurse za posao, a trenutno 25 privrednih subjekata Distrikta koji su prisutni na sajmu traže zaposlenike. Rekao je i da su otvorili Kancelariju za karijerno savjetovanje i negdje oko sedamsto mladih je prošlo do sada kroz kancelariju te će ona raditi do kraja osmog mjeseca.

U okviru sajma održana je i veoma posjećena panel diskusija na temu: " Šta činimo da zadržimo mlade u Brčko distriktu BIH? " na kojoj su učestvovali: Doc.dr.Aleksandar Pajkanović na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, potpredsjednica Privredne komore Brčko distrikta BIH gđa. Sanela Hadžajlić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Vlade Brčko distrikta BIH g-din Srđan Kisić i direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH gđa. Tamara Duvnjak Mitrović.

11


JAVNI POZIV EENERGY

EENergy je projekat koji finansira EU, a ukupno 9 miliona EUR-a biće raspoređeno kroz 900+ grantova za mala i srednja preduzeća širom Europe. EENergy je osmišlјen sa ambicijom da podrži zelenu tranziciju u malim i srednjim preduzećima i osigura unapređenje energetske efikasnosti klijenata na programskom području. Projekat se sprovodi u saradnji sa Europskom mrežom preduzetništva, u okviru programa Jedinstvenog tržišta EU.

Preduzetnici koji se prijave mogu ostvariti do 10.000,00 EUR-a bespovratnih sredstava.

Finansijska podrška do 10.000,00 EUR-a će se dodijeliti odabranim korisnicima za provjeru aktivnosti koje će dovesti do pobolјšanja energetske efikasnosti. Ugovorni cilј aktivnosti je smanjenje potrošnje energije za 5 %. Takve radnje moraju spadati u jednu ili nekoliko od slјedeće tri kategorije: ulaganja u objekte i opremu, savjetovanje o uštedi energije ili obuka zaposlenih.

Kako se prijaviti?

Ako ste vlasnik ili predstavnik malog ili srednjeg preduzeća, želite da povećate svoju energetsku efikasnost, popunite obrazac na linku: https://forms.gle/n5o5k6K6VxTReNhH7 , a EEN savjetnik će vas kontaktirati kako biste zajedno razradili akcioni plan smanjenja potrošnje energije u vašem preduzeću. Rok za prijavu na javni poziv je 15. april 2024. godine, s tim što je prije same prijave neophodno proći savjetovanje sa EEN savjetnikom.

Više informacija dostupno je na zvaničnoj stranici projekta: eenergy.grantplatform.com


ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH je danas, 28.02.2024. godine u velikoj sali Omladinskog centra Brčko distrikta BIH održalo redovnu sjednicu Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH. Skupština je razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2023. godinu, završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2023. godinu, te Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2024. godinu.

Prilikom razmatranja i usvajanja Programa rada Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za tekuću godinu, izložene su prioritetne aktivnosti, a jedna od njih je pregovaranje oko donošenja Opšteg kolektivnog ugovora.Takođe Udruženje će u narednom periodu raditi i na iniciranju rješenja za pojednostavljenje administrativnih procedura radi otklanjanja prepreka za efikasnije poslovanje privrednih subjekata. Članovi skupštine su imali priliku na današnjoj Skupštini iskazati i svoje sugestije i prijedloge za unapređenje rada Udruženja, a što će biti ugrađeno u Program rada za 2024. godinu.

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH će i u narednom periodu težiti na svom omasovljenju, a interese poslovne zajednice će kao i do sada zastupati prvenstveno kroz rad u Ekonomsko socijalnom vijeću/savjetu Brčko distrikta BIH i u svim drugim tijelima gdje smo zastupljeni.

1


ORGANIZOVANO PREDAVANJE IZ OBLASTI ZAŠTITE RAČUNARSKIH PODATAKA U POSLOVNO-INFORMACIONIM SISTEMIMA

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH je u velikoj sali Omladinskog centra u Brčko, 08.02.2024. godine uspješno organizovalo predavanje iz oblasti zaštite računarskih podataka u poslovno-informacionim sistemima.

Predavanje je održao stručnjak iz oblasti cyber sigurnosti, gospodin Edin Livadić, informatičar sa višegodišnjim iskustvom u IT sigurnosti i vlasnik preduzeća "SECTEH IT-Solutions" d.o.o. Brčko distrikt BiH.

Meta hakera, osim velikih kompanija, sve češće su i manje organizacije koje ne koriste napredna rješenja u oblasti cyber sigurnosti, a o zaštiti podataka razmišljaju tek nakon prvog incidenta i pretrpljene štete. Zbog toga je ovo predavanje imalo za cilj da ukaže na aktuelne opasnosti kroz koje se kroz svoje poslovanje mogu susresti privredni subjekti sa prostora Distrikta.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH naveo je da se ovo predavanje realizuje uz podršku Vlade Brčko distrikta, odnosno resornog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u sklopu projekta „Globalni trendovi i lokalni razvoj privrede Brčko distrikta BiH“ realizuje predavanje na temu: "Zaštita računarskih podataka u poslovno-informacionim sistemima". Ovo predavanje je prvo od četiri predavanja na aktuelne teme koja će biti organizovana za brčanske poslodavce.

1 1 1

Predavanje je moguće pogledati na: https://youtu.be/-JHweUXqg_A 


UDRUŽENJU POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH URUČENO RJEŠENJE O REPREZENTATIVNOSTI

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BIH u petak, 15.12.2023. godine uručio je Rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH predsjedniku Udruženja gosp. Milijanu Mirkoviću, čime su stvoreni uslovi da započne pregovaranje oko izrade Opšteg kolektivnog ugovora u Brčko distriktu BIH.
Udruženje je na osnovu dobijene reprezentativnosti učvrstilo svoju poziciju relevatnog i priznatog predstavnika poslovne zajednice Brčko distrikta BIH, te postalo ravnopravan partner u budućim razgovorima sa socijalnim partnerima.
Utvrđena reprezentativnost je ujedno dobar polazni osnov u našem budućem radu, kao i kvalitetnijoj suradnji sa predstavnicima vlasti Brčko distrikta BIH na otklanjanju prepreka na koje nailazimo u svom rad, a čime ćemo stvarati bolji osnov za razvoj postojeće privrede i privlačenje novih investitora.

1


JAVNI POZIV PROJEKT CHALLENGE TO CHANGE 3.0

Projekt Challenge to Change raspisao je 13.11.2023. godine javni poziv za privredne subjekte iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za potencijalne aplikante na raspolaganju je budžet čiji je indikativni iznos 480.000 EUR-a, a rok za dostavljanje aplikacija je 28.12.2023. godine do 16:00 sati.
Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 EUR, dok je za korisnike iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji posluju dvije godine i više, maksimalan iznos grant sredstava do 30.000 EUR. Aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati kraće od tri mjeseca i duže od 12 mjeseci.

Mogućnost prijavljivanja na javni poziv provodi se isključivo putem online apliciranja na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba, gdje je dostupan i Vodič za aplikante ( u prilogu ), koji je sastavni dio Aplikativnog paketa.

Projekt Challenge to Change 3.0 je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3 miliona EUR, koji finansira Švedska. Projekt implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.


POZIV ZA UČEŠĆE U JEDINSTVENOM ISTRAŽIVANJU O POBOLJŠANJIMA I PROMJENAMA U PREDUZEĆIMA

Eda- Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem identifikacije specifičnih izazova sa kojima se susreću preduzeća i unapređenja kojima direktori nastoje da osiguraju razvoj kompanija koje vode.

Nalazi istraživanja će poslužiti za poboljšanja politika i instrumenata podrške za MSP u zemlji, zajedno sa međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama.

Zato se pozivaju preduzeća iz svih privrednih sektora da učestvuju u istraživanju i podijele svoja iskustva na online upitniku: https://collector.sensemaker-suite.com/collector?projectID=fc4d5198-e711-45a8-b41c-4baf13a71b5a. Anonimnost je zagarantovana.

U istraživanju se koristi SenseMaker, kao novi alat koji omogućuje unošenje i analiziranje kratkih priča zasnovanih na ličnom iskustvu ispitanika, koji pritom sami daju smisao svojim pričama. Ovaj alat se primjenjuje po prvi put u Bosni i Hercegovini.

Istraživanje provodi Eda – Agencija za razvoj preduzeća u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH, SBA u BiH2EU“, uz podršku Ambasade Švedske.


Poziv mladim preduzetnicima za učešće u programu „Erasmus za mlade preduzetnike“ Pokrenite i unaprijedite vlastiti posao uz podršku iskusnih preduzetnika!

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je objavila javni poziv mladim preduzetnicima i onima koji žele da to postanu, za učešće u programu Evropske unije „Erasmus za mlade preduzetnike“.

Riječ je o programu prekogranične razmjene koji mladim i potencijalnim preduzetnicima iz BiH pruža priliku da otputuju u neku od zemalja regiona ili Evropske unije, tamo sarađuju sa iskusnim i uspješnim preduzetnicima i dobiju dragocjene savjete koji će im pomoći da razviju svoju poslovnu ideju, poboljšaju biznis plan i pokrenu svoj biznis.

Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje razmišljaju o pokretanju svog biznisa ili su ga pokrenule u prethodne 3 godine, vole da putuju i žele da prošire mrežu svojih kontakata.

Ovu priliku je već iskoristilo nekoliko proaktivnih preduzetnika iz BiH i njihova iskustva su odlična!

U bazi podataka programa „Erasmus za mlade preduzetnike“ je registrovano oko 13.000 preduzetnika domaćina i preko 21.000 mladih preduzetnika iz 45 država, a do sada je uspješno realizovano preko 11.500 posjeta.

Mladi i potencijalni preduzetnici iz BIH koji žele da dobiju detaljnije informacije o programu i načinu prijavljivanja, treba da najkasnije do subote, 30.9.2023. popune online obrazac:

Za dodatne informacije i pojašnjenja možete kontaktirati Edu – Agenciju za razvoj preduzeća (kontakt osoba Pavle Miovčić Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., telefon 051/300-241).

 


ODRŽAN 12. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE MODRIČA 2023.

Dvanaesti Međunarodni sajam privrede Modriča 2023., održan je 7. i 8. septembra u JU Kulturno sportskom centru, a dio sajma iz oblasti poljoprivrede je bio smješten na poligonu ispred sportske dvorane. Organizatori sajma su opština Modriča i Razvojna agencija opštine Modriča u saradnji sa modričkim privrednicima, preduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine partner u organizaciji sajma je i Ambasada Narodne Republike Kine, ispred koje se predstavila Asocijacija kineskih preduzeća u BiH sa osam vodećih svjetskih kompanija iz oblasti energetike, građevinarstva, telekomunikacija i zdravstva.

Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge predstavilo je preko 200 izlagača, iz oblasti privrede i poljoprivrede, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Kine.

U sklopu projekta Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH „Predstavljanje brčanske privrede na sajmovima - 2023“ na površini od 39 m2 predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: DOO „ Dionis Ljubniča „- Vinarija Pajić, DOO “ Rattan Sedia “, DOO „ Ram plast „ te Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH i Privredna komora Brčko distrikta BIH.

U okviru drugog dana sajma Modriča 2023. godine održana je prezentacija „Potencijalne mogućnosti u oblasti poljoprivrede“ i modna revija kuća „Hertex“ i „A la mode“, a na kraju sajma su uručene nagrade za najbolje uređen štand – „Pejanović SN“ Modriča i najbolji marketinški nastup – Udruženje žena Gnionica.

1 1 1 1 1 1


OBJAVLJEN JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA IZ KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH SA AKTIVNE EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH za 2023. godinu

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH objavio je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih sa evidencije lica koja aktivno traže zaposlenje ZZZ Brčko distrikta BIH za 2023. godinu.

Poziv je otvoren od 04.09.2023.- 19.09.2023. godine.

Javni poziv, prijavu i zahtjev možete preuzeti na linku ZZZ Brčko distrikta BIH: https://www.zzzbrcko.org/o-nama/javni-pozivi


ODRŽAN 50. JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE - SAJAM ŠLJIVE U GRADAČCU

Pedeseti jubilarni međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije -Sajam šljive u Gradačcu održan je u periodu od 23.08. -26.08.2023. godine. Na oko 5000 metara kvadratnih predstavilo se preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Francuske i Turske. Organizator ove jubilarne sajamske manifestacije je Turistička zajednica grada Gradačca uz podršku Grada Gradačca i brojnih partnera i sponzora.

U sklopu projekta Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH „Predstavljanje brčanske privrede na sajmovima - 2023“ na površini od 58 m2 kompanije iz Brčko distrikta BIH su imale priliku predstaviti svoje proizvode na 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, te su se na istom predstavila preduzeća ; “ BIMAL “ d.d. , “ STUDEN-AGRANA “ d.o.o. Rafinerija šećera, “ MINGOS-COFFEE “ d.o.o., “ AGEL PACK PRO “ d.o.o., “ DIONIS LJUBNIČA “ d.o.o. Vinarija Pajić, te kompanija DOO “ RATTAN SEDIA “ sa svojim najmještajem i Privredna komora Brčko distrikta BIH.

Osim prezentacije proizvoda i poslovnih susreta, sajamske dane su obilježila naučno-stručna predavanja. Održano je stručno predavanje Poljoprivredno- prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, sa temom ‘’Upotreba vrijednosti i proizvodne karakteristike poljoprivrednog zemljišta na području Grada Gradačac’’. I ove godine na međunarodnom sajmu poljoprivredne i prehrambene industrije održane su i panel diskusije. Na prvom panelu, drugog dana 50. jubilarnog Sajma šljive govorilo se o temi ‘’Turistički proizvodi i ljudski resursi u Strategiji razvoja turizma TK’’, te panel diskusija Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu na temu ‘’Kratki i alternativni kanali snabdijevanja hranom kao faktor razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora’’. Takođe u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu održana su dva stručna panela posvećena savremenim pristupima u zaštiti zasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolesti, primjeni zaštitnih sredstava i bioregulatora.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu, kao podsajamska manifestacija Udruženje pčelara ‘’Pčela’’ Gradačac organizovalo je 6. međunarodni sajam pčelarstva. Izlagači su većinom bili sa područja BiH i iz Crne Gore. Između ostalog održan je niz stručnih predavanja, a u okviru podsajamske manifestacije ‘’6. Sajam pčelarstva Gradačac 2023’’, govorilo se i o apiterapiji.

I ove godine dodijeljene su medalje Sajma šljive za kvalitet izloženih proizvoda.

1 1 1 1 1 1 1


Poziv preduzećima i preduzetnicima za učešće u programu "Erasmus za mlade preduzetnike" - Kroz međunarodnu saradnju lakše do novih kontakata i tržišta EU

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je objavila javni poziv za učešće malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz BiH u programu Europske unije "Erasmus za mlade preduzetnike". Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju s ozbiljnim i posvećenim novim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja, upoznavanju novih tržišta i uspostavljanju kontakata, čime postaju dio europske mreže uspješnih preduzetnika.

Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine preduzetničkog iskustva, koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom.

Zainteresovanim preduzećima i preduzetnicima iz BiH, Eda – Agencija za razvoj preduzeća pruža tehničku podršku prilikom registracije u europsku bazu preduzetnika, ostvarivanju kontakta i definisanju plana posjete odabranog preduzetnika iz inostranstva, nakon čega ta osoba dolazi u mjesto poslovanja preduzeća/preduzetnika. Saradnja teče po usaglašenom planu koji doprinosi ostvarenju ciljeva kako preduzeća/preduzetnika domaćina, tako i mladog preduzetnika iz inostranstva.

U bazi podataka programa "Erasmus za mlade preduzetnike" je registrovano više od 12.000 preduzetnika domaćina i više od 20.000 mladih preduzetnika iz 45 država, a do sada je uspješno realizovano više od 11.000 posjeta.

Preduzeća i iskusni preduzetnici iz BIH koji žele da dobiju detaljnije informacije o programu i načinu prijavljivanja, treba da najkasnije do četvrtka, 10.08.2023. popune online obrazac:

Za više informacija o programu i načinu prijave molimo kontaktirajte Edu – Agenciju za razvoj preduzeća (kontakt osoba Pavle Miovčić Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., telefon 051/300-241).


ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH

Danas, 14.06.2023. godine u velikoj sali Omladinskog centra Brčko distrikta BIH u Brčkom održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH. Skupština je razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2022. godinu, završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2022. godinu, te Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2023. godinu.

Skupština je takođe usvojila nekoliko internih Odluka.

Prilikom razmatranja i usvajanja Programa rada Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za tekuću godinu, kroz diskusije poslodavci su dali određene konstruktivne prijedloge koji se tiču rada Udruženja, te će isti biti ugrađeni u predloženi Program rada.

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH će u narednom periodu kroz brojne aktivnosti raditi na unapređivanju poslovnog okruženja, prvenstveno kroz rad u Ekonomsko socijalnom vijeću/savjetu Brčko distrikta BIH, kao i svim drugim tijelima gdje smo zastupljeni i možemo djelovati kroz rad u istim u interesu poslovne zajednice.

1


ODRŽAN PETI SAJAM OBRAZOVANJA I ZAPOŠLJAVANJA

U Omladinskom centru u Brčkom u petak, 12.05.2023. godine održan je peti Sajam obrazovanja i zapošljavanja u sklopu Programa usklađivanja tržišta rada i sistema obrazovanja " Karijerno usmjeravanje i savjetovanje " u organizaciji Omladinskog centra " Vermont " i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BIH. Na sajmu se predstavilo 70 privrednika i visokoobrazovnih ustanova iz BiH.
Fokus ovogodišnjeg sajma je bio na promociji zanatskih zanimanja, jer domaće i regionalno tržište rada sve više traži taj profil radnika, u izjavi za medije je izjavila direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH g-đa Tamara Duvnjak Mitrović.
"Na ovaj način htjeli smo da napravimo sinergiju između tržišta rada i nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda, ali i budućih radnika, odnosno učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola", istakla je g-đa Duvnjak Mitrović.
Šef kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BIH g-din Nedim Hamzabegović, koji je prisustvovao otvorenju sajma, rekao je da se problem nezaposlenosti mora strateški rješavati.
Direktor Omladinskog centra "Vermont" Brčko g-din Damir Radenković je u svojoj izjavi naglasio da se lica u potrazi za poslom ne mogu osloniti samo na formalno obrazovanje, te ukazao na značaj neformalnog obrazovanja i prekvalifikacije za koju je rekao da sve više dobija na značaju širom svijeta.
Na sajmu je održana i panel diskusija pod nazivom "Ima li Brčko distrikt BiH odgovore na potrebe tržište rada?", na kojoj su učestvovali g-đa Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za privredni razvoj, g-din, Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje, g-din Nedim Hamzabegović, šef kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BIH, g-din Milorad Teodorović, direktor Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH i g-đa Tamara Duvnjak Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH.

11


ODRŽAN 24. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA – Mostar 2023.

Dvadeset četvrti međunarodni sajam gospodarstva- Mostar 2023. održan je u periodu od 02.-06.05.2023. godine na kojem se predstavilo oko 800 izlagača iz 30 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Država Izrael. Na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz zemalja regije i svijeta.

Preduzeća iz Brčko distrikta BIH i ove godine su, imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2023. u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH,a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

U sklopu projekta Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH " Predstavljanje brčanske privrede na sajmovima - 2023 " na površini od 120,50 m2 u Hali 2 sajma predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: DOO “ TAS-komerc ” DOO “ Agel Pack Pro ”, DOO “ Rattan Sedia “, s.p. “ GO-DA “ s.p. “ Slatka tajna “i na zajedničkom štandu su predstavljeni ; Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH, Privredna komora Brčko distrikta BIH, DD “ Bimal “, “ Studen-Agrana ” Rafinerija šećera DOO i DOO “ Mingos Coffee ”,JP “ Luka Brčko “ DOO i Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BIH.

Preduzeća koja su izlagala na ovogodišnjem sajmu ostvarila su brojne poslovne dogovore i kontakte sa kupcima i poslovnim partnerima, te upoznala i uputila kupce na svoja prodajna mjesta u Bosni i Hercegovini.

Tokom sajma, održano je nekoliko veoma posjećenih i značajnih konferencija, foruma, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo konferencije: "Budućnost na sunce“",„Budućnost medicine“, „Izloženost cyber sigurnosti na Balkanu“, „Solarna energije put ka uštedama“, „Povratak u budućnost – zamišljeno putovanje u 2042. godinu“ i druge.

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih i IT sektoru… Opću sajamsku izložbu, pratila je i tradicionalna podsajamska manifestacija Sajam turizma, odnosno sajam vina i vinogradara, te raznovrstan kulturno-zabavni program.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva.

1  1  1  1  1  1  1  1 


OKVIRNE SMJERNICE BOSNE I HERCEGOVINE ZA ( 2021-2025 ) GODINU ZA IMPLEMENTACIJU VODEĆIH NAČELA O POSLOVANJU I LJUDSKIM PRAVIMA
Brčko, 26.01.2023. godine

Bosni i Hercegovini u maju 2020. godine je data preporuka od Ureda visokog predstavnika za ljudska prava UN-a da se kreiraju smjernice za implementaciju Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima Ujedinjenih naroda koje su set smjernica za države, privredni sektor, i one kojima su narušena ljudska prava u poslovanju, s ciljem sprječavanja, adresiranja i dostupnosti pravnog lijeka za oštećene u toku poslovnih operacija.

S tim u vezi, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT uradilo je radnu verziju dokumenta Okvirne smjernice BiH za 2021.-2025. godinu za implementaciju načela o poslovanju u ljudskim pravima koje imaju za cilj inicijativu koja se bazira na vodećim principalima Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima, sa zadatkom da osigura veće poštivanje ljudskih prava u svim segmentima poslovanja bh. privrednika bez obzira na njihovu djelatnost i veličinu.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 09.11.2022. godine razmotrilo i usvojilo Prijedlog okvirnih smjernica Bosne i Hercegovine za 2021.-2025. godinu za implementaciju vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima.

Okvirne smjernice BiH za implementaciju - final.docx


POZIV PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU " ERASMUS ZA MLADE PREDUZETNIKE "- KROZ MEĐUNARODNU SARADNJU LAKŠE DO NOVIH KONTAKATA I TRŽIŠTA EU
Brčko, 11.01.2023. godine

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je objavila javni poziv za učešće malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz BiH u programu Europske unije "Erasmus za mlade preduzetnike". Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju s ozbiljnim i posvećenim novim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja, upoznavanju novih tržišta i uspostavljanju kontakata, čime postaju dio europske mreže uspješnih preduzetnika.

Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine preduzetničkog iskustva, koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom.

Zainteresovanim preduzećima i preduzetnicima iz BiH, Eda – Agencija za razvoj preduzeća pruža tehničku podršku prilikom registracije u europsku bazu preduzetnika, ostvarivanju kontakta i definisanju plana posjete odabranog preduzetnika iz inostranstva, nakon čega ta osoba dolazi u mjesto poslovanja preduzeća/preduzetnika. Saradnja teče po usaglašenom planu koji doprinosi ostvarenju ciljeva kako preduzeća/preduzetnika domaćina, tako i mladog preduzetnika iz inostranstva.

U bazi podataka programa "Erasmus za mlade preduzetnike" je registrovano više od 12.000 preduzetnika domaćina i više od 20.000 mladih preduzetnika iz 45 država, a do sada je uspješno realizovano više od 10.000 posjeta.

Preduzeća i iskusni preduzetnici iz BIH koji žele da dobiju detaljnije informacije o programu i načinu prijavljivanja, treba da najkasnije do utorka, 31.1.2023. popune online obrazac:

Za više informacija o programu i načinu prijave molimo kontaktirajte Edu – Agenciju za razvoj preduzeća (kontakt osoba Pavle Miovčić Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., telefon 051/300-241).

  


POZIV ZA PROJEKTE CHALLENGE FONDA
Brčko, 19.10.2022. godine

Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru prvog poziva za prijavu aplikacija koji je otvoren od 12.10.2022. godine.
Za potencijalne aplikante na raspolaganju je budžet čiji je indikativni iznos oko 480 000,00 EUR, a rok za dostavljanje aplikacija je srijeda 23. novembar 2022. godine do 16 sati.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta je 10.000 EUR, dok je za korisnike iz kategorije zrelih privrednih subjekata, koji posluju dvije godine i više, maksimalan iznos grant sredstava je 30.000 EUR. Aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati kraće od 3 mjeseca i duže od 12 mjeseci.

Mogućnost prijavljivanja na javni poziv provodi se isključivo putem online apliciranja na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba, gdje je dostupan i Vodič za aplikante, koji je sastavni dio Aplikativnog paketa. Aplikacije koje budu dostavljene putem pošte (štampana forma), putem faksa ili na neki drugi način, neće biti uzete u razmatranje, niti će biti predmet ocjenjivanja. U cilju detaljnijeg informisanja potencijalnih aplikanata, planirana je organizacija info sesija, čiji termini će biti objavljeni na projektnoj web stranici.


JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE ROMA SA EVIDENCIJE LICA KOJA AKTIVNO TRAŽE ZAPOSLENJE ZZZ BRČKO DISTRIKTA BIH

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH je objavio Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje Roma sa evidencije lica koja aktivno traže zaposlenje ZZZ Brčko distrikta BIH.
Javni poziv će biti otvoren od 06.09.2022.do 30.09.2022. godine.

Javni poziv i prijavu zainteresovani poslodavci mogu preuzeti na stranici Zavoda na linku: https://www.zzzbrcko.org/vijesti/jp-poslodavcima-za-zaposljavanje-roma-2


OBJAVLJEN JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA IZ KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH SA AKTIVNE EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH za 2022. godinu

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH objavio je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih sa evidencije lica koja aktivno traže zaposlenje ZZZ Brčko distrikta BIH za 2022. godinu.

Poziv je otvoren od 23.09.2022.- 07.10.2022. godine do 15:00 sati.

Javni poziv, prijavu i zahtjev možete preuzeti na linku ZZZ Brčko distrikta BIH: https://www.zzzbrcko.org/o-nama/javni-pozivi.


U SARAJEVU ODRŽANA KONFERENCIJA "ZAPOŠLJAVANJE STRANACA- PERSPEKTIVE I MOGUĆNOSTI"

U Sarajevu je 23.09.2022. godine održana konferencija na temu: " Zapošljavanje stranaca- perspektive i mogućnosti " koju je organizovala Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine uz finansijsku i tehničku podršku projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja na zapadnom Balkanu ( ESAP-2 ) koji se provodi u okviru Regionalnog vijeća za saradnju ( RCC ), a finansira iz sredstava EU. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH.
Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva o problematici zapošljavanja stranaca u BiH u smislu postojećeg zakonskog okvira, potreba poslodavaca, ponude na tržištu rada, te uloge zavoda i službi zapošljavanja.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, mr. Muamer Bandić, naveo je osnovne izazove sa kojima se tržište rada u BiH susreće, a kada je u pitanju zapošljavanje stranaca. Takođe je naglasio da imamo s jedne strane potrebu poslodavaca za zapošljavanjem stručne radne snage, dok s druge strane još uvijek imamo oko 360.000 nezaposlenih osoba. Nadalje, imamo trend odlaska radne snage iz BiH u potrazi za boljim uslovima rada, te negativni demografski trend. Obrazovni sektor još uvijek ne prati potrebe tržišta rada na zadovoljavajućem nivou i taj će problem biti još izraženiji u budućnosti, naglasio je Bandić.

U uvodnom obraćanju u ime projekta RCC-a ESAP2 prisutnima se obratila Amira Ramhorst, vođa projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP2).

Učesnici konferencije ispred zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi zapošljavanja, u svojim izlaganjima, uglavnom su se dotakli procedure i zakonskog okvira za zapošljavanje stranaca. Osnovna smetnja učinkovitijem provođenju sadašnjih propisa jeste neusklađenost zakonskog okvira između državnog i entitetskog nivoa, neusklađeni zakonski rokovi za pojedine radnje, te postojanje velikog broja osoba na evidencijama koji nisu aktivni tražioci posla već su tu samo zbog ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Predstavnici poslodavaca u svojim izlaganjima su iznijeli problem da se susreću sa deficitom u zapošljavaju određenog profila radne snage, prije svega u građevinskom sektoru, prerađivačkoj industriji i ugostiteljstvu. Također, poslodavci navode problem nepouzdanih evidencija nezaposlenih osoba jer se na njima nalazi jako veliki broj osoba koje aktivno ne traže posao, ne žele da rade ili rade na crno i nisu dostupni za novo zapošljavanje. Jedan od problema je i što obrazovni sektor ne prati potrebe tržišta rada. Zbog toga poslodavci traže ukidanje kvota za zapošljavanje stranaca, a uvođenje instrumenta ispitivanja tržišta s ciljem određivanja deficitarnih zanimanja, a sve po ugledu na članice EU iz našeg okruženja, te traže liberalizaciju zakonskih rješenja za zapošljavanje stranaca čime bi se smanjili rokovi i potrebni dokumenti za izdavanje radnih dozvola. Stav poslodavac je da se pažnja treba posvetiti stvarno nezaposlenim osobama u BiH koje hoće da rade, ali dok se to ne desi, jer to podrazumijeva značajniju izmjenu zakonskih rješenja, potrebno je omogućiti poslodavcima da zaposle radnike iz inostranstva u onim oblastima u kojima postoji deficit stručne radne snage.

Kao moguće rizike uslijed manjka radne snage, učesnici konferencije su naveli pad ekonomske aktivnosti i ekonomsku stagnaciju, te daljni pad mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta za domaću radnu snagu. S druge strane, kao rizici od povećanog priljeva strane radne snage navedeno je obaranje cijene rada, povećanje broja nezaposlenih građana BiH, te kulturološke razlike inkluzije stranaca u naše društvo.

Potrebno je organizovati više ovakvih stručnih skupova, sa proširenim krugom učesnika, kako bi se problemi koji su otvoreni na konferenciji dodatno aktuelizirali i riješili, mišljenja su učesnika održane konferencije.

 


 


ODRŽAN 49.MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE “ DANI ŠLJIVE “ U GRADAČCU

Četrdeset deveti međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “ Dani šljive “ u Gradačcu održan je u periodu od 24.08. -27.08.2022. godine na kojem su se predstavili izlagači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske. Prema zvaničnim saopštenjima organizatora svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 300 izlagača na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.

Kompanije iz Brčko distrikta BIH su imale priliku predstaviti svoje proizvode na 49. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

Na površini od 58 m2 predstavila su se preduzeća iz prehrambenog sektora i to: DD “ BIMAL “ ,

DOO “ BRIŽ “, DOO “ BOSNAPLOD “, DOO “ MAOČANKA-COMMERCE “ , DOO “ MINGOS-COFFEE “ , DOO “ STUDEN-AGRANA “ Rafinerija šećera te kompanija DOO “ RATTAN SEDIA “ sa svojim najmještajem.

Osim prezentacije proizvoda i poslovnih susreta, sajamske dane su obilježila naučno-stručna predavanja, te se na tradicionalnom stručnom savjetovanju u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva govorilo o regenerativnoj poljoprivredi i Zelenoj agendi za zapadni Balkan. Profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli održali su radionicu na kojoj se govorilo o savremenim trendovima u ruralnom turizmu.

U sajmištu je održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz području poljoprivrede i biznisa. Obrtnička komora TK je organizovala okrugli sto na kojem je istaknut nedostatak radne snage.

I ove godine dodjeljene su medalje Sajma šljive za kvalitet izloženih proizvoda.

1 1 1 1 1 1


JAVNI POZIV INVESTICIJAMA U SVRHU UNAPREĐENJA POSLOVANJA PUTEM DIGITALNE TRANSFORMACIJE POSLOVNIH SUBJEKATA U SEKTORU POLJOPRIVREDE
Brčko, 19.08.2022. godine

Projekt EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljuje Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenih digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3.1 milion KM, Evropska unija podržat će ulaganja u digitalizovane poslovne prakse i standarde usmjerene na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede, s ciljem podrške oporavku ili ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti preduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem i/ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem i/ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i/ili meda.

Koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba do 29.08.2022. godine.


NJEMAČKI INVESTITOR TRAŽI POSLOVNU LOKACIJU U BIH
Brčko, 28.07.2022. godine

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini obavještava da njemačka kompanija traži pogodnu lokaciju za investiranje i najam ili kupovinu poslovnog zemljišta (sa poslovnim prostorom) u BiH.

Osnovni kriteriji su raspoloživost površine od 20.000 m², kao I potencijal radne snage. Planirano je zapošljavanje cca 2.500 radnika.

Iz Predstavništva njemačke privrede u BIH mole sve zainteresirane ponuđače da ispune priloženu excel-tabelu na engleskom jeziku (opcionalno lokalnom jeziku) i pošalju najkasnije do srijede 10. Augusta 2022 na e mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Profil lokacije.pdf

Upitnik - Poslovna lokacija.xlsx


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH raspisao je Javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2021. godinu.

Javni poziv biće otvoren 30 dana od dana objavljivanja, odnosno od 13.07.2022. do11.08.2022. godine.

Tekst Javnog poziva, Zahtjevi te ostala potrebna dokumentacija se nalaze na linku na stranici Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH: https://rgfbd.com/subvencije/


ODRŽAN ČETVRTI SAJAM OBRAZOVANJA I

U petak, 27.05.2022. godine održan je četvrti Sajam obrazovanja i zapošljavanja u sklopu projekta " Karijerno usmjeravanje i savjetovanje " u organizaciji Omladinskog centra " Vermont " i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BIH.Sajam je na jednom mjestu pružio priliku poslodavcima da pronađu kvalifikovane radnike, nezaposlenim priliku da pronađu posao, a osnovcima i srednjoškolcima pomoć pri odabiru budućeg zanimanja.

Otvaranje sajma je upriličio predsjednik Skupštine Brčko distrikta BIH gospodin Siniša Milić, te je nakon toga predstavnica OHR-a pročitala pismo podrške supervizora za Brčko distrikt BIH Christian-a Schmidt-a.
Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH je uzelo učešće na sajmu, a u sklopu sajma je održana i panel diskusija na temu " Odlazak mladih iz BIH " na kojoj su učestvovali predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH g-din Ševal Suljkanović, g-đa. Amra Abadžić ispred Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, g-din Zoran Bulatović šef Odjeljenja za obrazovanje, g-din Branislav Brkić ispred Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i g-đa Tamara Duvnjak Mitrović ispred Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH.
Zaključak panel diskusije je da je potrebna veća organizacija i uvezanost institucija, te osluškivanje zahtjeva i potreba mladih ljudi.

1 1


ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH

Danas, 24.05.2022.godine u Hotelu Jelena u Brčkom održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH. Skupština je razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2021. godinu, završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2021. godinu, te Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2022. godinu.

Skupština je takođe usvojila i Etički kodeks poslodavaca Brčko distrikta BIH čijim je usvajanjem stvorena prednost za ostvarenje poslovne saradnje sa ino partnerima kojima je važno da njihovi poslovni partneri posluju u skladu sa zakonskim normama i da se pridržavaju etičnosti u svom poslovanju.Nakon usvajanja Kodeksa slijede naredne aktivnosti u implementaciji kao što su kreiranje loga i dr.

Skupština je usvojila i nekoliko internih Odluka.

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH će u narednom periodu kroz brojne aktivnosti raditi na unapređivanju poslovnog okruženja, prvenstveno kroz rad u Ekonomsko socijalnom vijeću Brčko distrikta BIH, kao i svim drugim tijelima gdje smo zastupljeni i možemo djelovati kroz rad u istim.

1


ODRŽAN 23. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA- MOSTAR 2022.

Nakon dvije godine pauze zbog širenja pandemije koronavirusa, svoja vrata ponovo je otvorio Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru. Njegovo 23. izdanje je trajalo u periodu od 05.-09.04.2022. godine, a zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Mađarska.
Na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma učestvovali su visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta, čelnici zemalja iz okruženja kao i visoki predstavnici zemlje partnera, predvođeni ministrom vanjskih poslova i trgovine Péterom Szijjártóm. Učešće na ovogodišnjem sajmu je uzelo oko 750 izlagača iz 20 zemalja.

Preduzeća iz Brčko distrikta BIH su imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2022. pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH,Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

Na površini od 114 m2 u Hali 2 sajma predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: DOO " Misija ", s.p. “ GO-DA “ s.p. “ Slatka tajna “ i na zajedničkom izložbenom prostoru su predstavljeni ; Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH, Privredna komora Brčko distrikta BIH, DD “ Bimal “, JP “ Luka Brčko “ DOO, DOO " Santovac " i Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BIH.

Privredni subjekti koji su izlagali na ovogodišnjem sajmu su prezadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima i dogovorima sa poslovnim partnerima kao i kupcima posjetiocima sajma.

Tokom sajma, održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, foruma, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo konferencije "Budućnost na sunce“, "Mogućnost saradnje između Mađarske i Bosne i Hercegovine u području industrije, zaštite okoliša i poljoprivrede“, „Brendiranje turističke destinacije Južni Jadran - Dolina Neretve i regionalno povezivanje“, te broje stručne skupove na temu turizma, kulture, marikulture, maslinarstva i novih tehnologija.

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj saradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih i IT sektoru… Opštu sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva, te raznovrstan kulturno-zabavni program.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva.

1 1 1 1 1 1 1


OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PRIJAVU INTERESA ZA PROJEKTE IZ OBLASTI METALSKOG, MAŠINSKOG I DRVNOG SEKTORA
Brčko, 29.12.2021. godine

U okviru zajedničkog projekta Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke – EU4BusinessRecovery – Za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je objavio javni poziv za prijavu interesa u oblasti metalskog, mašinskog i drvnog sektora.

U okviru Poziva, kompanije će biti podržane u izradi planova za kontinuitet poslovanja. Nakon izrade planova, bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 2.25 miliona eura će biti ponuđena odabranim korisnicima za implementaciju mjera identifikovanih u planovima za kontinuitet poslovanja.

Visina mogućih odobrenih sredstava po individualnoj kompaniji je do 48.000 eura, a bespovratna sredstva će se moći koristiti na aktivnosti poput primjene industrijskih standarda, primjene vrhunskih energetski efikasnih mašina, strategije dvostrukog ili više izvora u kupovini, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga itd.

Prijave je moguće podnijeti online, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku: https://eu4business.core-enigma.com/.

Rok za podnošenje prijava i dostavljanja prateće dokumentacije je 31. januar 2022. godine do 16:00 sati.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 


OBJAVLJEN POZIV ZA UČEŠĆE NA EXPO 2020 DUBAI
Brčko, 23.11.2021. godine

Ministarstva privrede Kantona Sarajevo objavilo je 22.11.2021. godine poziv za prijavu na konkurs za učešće u programu kreiranom za ekonomske prilike i razvoj biznisa, u sklopu najpoznatije svjetske izložbe poduzetništva Expo 2020 Dubai, koja će trajati do 31.03.2022. godine.

Poziv je dostupan na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/poziv-za-iskazivanje-interesa-i-prijavu-privrednih-subjekata-za-paket-podrske-za i ostaje otvoren do 28.11.2021. godine do 23:59 sati.

Poziv je objavljen i na web stranici http://www.expo2020bih.ba.

Za sve informacije vezane za ovaj poziv zainteresovani se mogu javiti na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili pozvati na kontakt telefon 033/562-117.


JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA U SEKTORU PROIZVODNJE TEKSTILA, ODJEĆE I OBUĆE
Brčko, 11.11.2021. godine

Obavještavamo Vas da je u okviru projekta EU4BusinessRecovery, finansiranog od strane Evropske unije i vlade Savezne Republike Njemačke, ILO objavio javni poziv za prijavu projekata u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće i obuće s ciljem ublažavanja uticaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19.

Prijave je moguće isključivo podnijeti putem elektronske pošte na adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Za više informacija posjetite Tekstil/odjeća/obuća – EU4Business

ILO planira održati online info sesije povodom javnog poziva (uz naknadnu potvrdu datuma).


EU4BUSINESS RECOVERY-POZIV NA IZRAŽAVANJE ZAINTERESOVANOSTI KVALIFIKOVANIH STRUČNJAKA
Brčko, 29.10.2021. godine

Obavještavamo Vas da je projekat EU4Business Recovery objavio Poziv na izražavanje zainteresovanosti kvalifikovanih stručnjaka sa trajanjem (dostavljanje prijava) do 20.11.2021.

Međunarodna organizacija rada (MOR) traži kvalifikovane i zainteresovane stručnjake u sljedećim stručnim oblastima:

 • savjetovanje preduzeća
 • obuka preduzeća
 • upravljanje kvalitetom
 • čistija proizvodnja i ekološko upravljanje poslovanjem
 • upravljanje ljudskim resursima
 • zaštita zdravlja i bezbjednosti na radu
 • planiranje kontinuiteta poslovanja
 • digitalna ekonomija
 • razvoj privatnog sektora
 • zapošljavanje i tržište rada
 • zapošljivost i razvoj vještina, vještine za poslove budućnosti
 • razvoj preduzetništva
 • inovacija u privatnom sektoru
 • zaštita životne sredine i otpornost
 • strateško planiranje i upravljanje razvojem

Eksterni saradnik/predavač (m/ž) Oglasi za posao Sarajevo | MojPosao.ba


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 05.10.2021. godine

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH je raspisao Javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2020. godinu.
Javni poziv je raspisan 04.10.2021. godine i ostaje otvoren do 03.11.2021. godine.
Tekst Javnog poziva, Zahtjevi te ostala potrebna dokumentacija se nalaze na linku na stranici Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH: https://rgfbd.com/2021/10/04/javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-subvencionisanje-dijela-kamata-za-kredite-preduzecima-preduzetnicima-i-nosiocima-poljoprivrednih-gazdinstava-na-podrucju-brcko-distrikta-bih-za-2020-godinu/

 


OBJAVLJEN JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA IZ KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH SA AKTIVNE EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH

Brčko, 07.09.2021. godine

Cilj ovog Javnog poziva je stvaranje uslova za odlazak u penziju lica starije životne dobi, dugoročnost u zapošljavanju lica starije životne dobi, povećanje socijalne uključenosti i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, podrška zapošljavanju djece poginulih boraca i RVI, omogućavanje sticanja prvog radnog iskustva, smanjenje odliva nezaposlenih mladih osoba usljed odlaska u inostranstvo podrškom zapošljavanja kroz sufinansiranje bruto plate/a.

Poziv ostaje otvoren od 07.09.2021.godine, do 21.09.2021. godine.

Javni poziv, prijavu i zahtjev možete preuzeti na linku Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH: https://www.zzzbrcko.org/o-nama/javni-pozivi

 


JAVNI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA U METALNOJ, MAŠINSKOJ I DRVOPRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI

Brčko, 02.09.2021. godine

Njemačka organizacija GIZ objavila je javni poziv u okviru projekta EU4BusinessRecovery, finansiranog od strane Evropske unije i vlade Savezne Republike Njemačke, za prijavu projekata u oblasti metalnog, mašinskog i drvoprerađivačkog sektora s ciljem ublažavanja uticaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19.
Fond od 3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupan je za mjere oporavka za mikro, mala i srednja preduzeća u navedenim sektorima.

Prijave je moguće podnijeti online, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku: https://eu4business.core-enigma.com/ gdje se takođe mogu pronaći i detaljnije informacije o uslovima učešća.

GIZ će održati dvije online info sesije povodom javnog poziva i to 14.09.2021 i 16.09.2021.

Rok za dostavljanje Aplikacije je 26.09.2021. godine u 16:00 h.

 


 


ODRŽAN 48.MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE “ DANI ŠLJIVE “ U GRADAČCU

Četrdeset osmi međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “ Dani šljive “ u Gradačcu održan je u periodu od 25.-28.08.2021. godine na kojem je svoje proizvode prezentovalo 105 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Gosti ovogodišnje privredno-turističke manifestacije u Gradačcu bila je delegacija privrednika iz Indonezije.

Organizator 48. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“ je Grad Gradačac, a suorganizator firma „Boms-expo“.

Kompanije iz Brčko distrikta BIH su imale priliku predstaviti svoje proizvode na 48. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

Na površini od 58 m2 predstavila su se preduzeća iz prehrambenog sektora i to: DD “ BIMAL “, DOO “ BRIŽ “, DOO “ BOSNAPLOD “, DOO “ MAOČANKA-COMMERCE “ , DOO “ MINGOS-COFFEE “ , “ STUDEN-AGRANA “ Rafinerija šećera DOO i DOO “ VOĆAR “ .

Kompanija DOO “ RATTAN SEDIA “ je ustupila svoj namještaj za opremanje štanda.

Osim izložbe proizvoda i poslovnih susreta sajamske dane su obilježila naučno-stručna predavanja i obilazak poljoprivrednih gazdinstava, te prezentacija primjera dobre prakse u agraru.

Tokom sajma održana je panel diskusija o istorijskom razvoju vinogradarstva i vinarstva u BiH sa naglaskom na Gradačac i majevički kraj o čemu je govorila prof. dr. Mersija Delić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Završnog dana 48. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive“ u Gradačcu su dodijeljne medalje za kvalitet izloženih proizvoda.

 1 1 1 1 1 1 11


OBJAVLJEN JAVNI POZIV O PRUŽANJU TEHNIČKE PODRŠKE U OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI I ENERGETSKOG MENADŽMENTA ZA PREDUZEĆA IZ BIH
Brčko, 03.06.2021. godine

Eda- Agencija za razvoj preduzeća je u okviru projekta SBA u BIH, raspisala javni poziv za izražavanje interesa za tehničku podršku u oblasti energetske efilkasnosti i energetskog menadžmenta.
Predmet javnog poziva je izbor MSP koja su zainteresovana za unapređenje energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta. Cilj javnog poziva je unapređenje energetske efikasnosti domaćih MSP, kroz promociju mreže energetske efikasnosti u industriji.

Zainteresovanim MSP, koja imaju potrebu za unapređenjem energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta, biće obezbijeđena tehnička podrška kroz finansiranje provođenja treninga u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta, te provođenje energetskog audita, s ciljem identifikacije mogućnosti za unapređenje energetske efikasnosti. Pored toga, biće inicirana razmjena znanja i iskustava MSP u okviru navedenih oblasti. Tehnička podrška će biti obezbijeđena angažovanjem sertifikovanih energetskih menadžera i auditora.

U okviru Javnog poziva, predviđena je tehnička podrška za 16 MSP. Okvirni period provođenja aktivnosti, odnosno pružanja tehničke podrške je 01. avgust – 30. novembar 2021. godine. Javni poziv sa detaljnim informacijama je raspoloživ na: https://edabl.org/wp-content/uploads/2021/05/JP-za-tehničku-podršku-u-oblasti-energetske-efikasnosti-i-energetskog-menadžmenta.pdf

Javni poziv je otvoren od dana objavljivanja na web stranici Ede, do izbora 16 MSP zainteresovanih za tehničku podršku, a najkasnije do 1. avgusta 2021. godine.

Javni poziv je objavljen u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH koji finansira Švedska.

 


NJEMAČKA INICIJATIVA ZA PRONALAŽENJE DOBAVLJAČA U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA 2021
Brčko, 02.06.2021. godine

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, njemačke Vanjskotrgovinske komore u zemljama Zapadnog Balkana (AHK), kao i njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V.) pozivaju Vas da budete dio regionalnog B2B projekta "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana 2021."

Cilj projekta je odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana spojiti sa njemačkim kompanijama koje traže dobavljače roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. Zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i elektro i elektronskog sektora.

Koncept projekta se bazira na B2B-matchmaking platformi:
➢ 53 profila zainteresovanih njemačkih kompanija se nalazi u prilogu dopisa, sa opisima djelatnosti i konkretnim proizvodnim zahtjevima koji su upućeni kompanijama u zemljama Zapadnog Balkana. U profilima njemačkih kompanija se navode uslovi za bosanskohercegovačke proizvođače koje treba ispunjavati u svom proizvodnom portfoliju kako bi se kvalifikovali za potencijalnu saradnju.
➢ Svoju zainteresovanost za učešće u projektu ostvarujete kroz popunjavanje prijavnog formulara koji se također nalazi u prilogu ovog dopisa.
➢ Pristigle prijave se šalju njemačkim kompanijama na uvid koje sistemom ocjenjivanja biraju firme s kojima žele ordžati sastanak u online formatu.
➢ Važna napomena: Učešće na B2B platformi ostvarujete ukoliko se njemačka kompanija nakon uvida u vaš prijavni obrazac i proizvodnu djelatnost odluči na razgovor.

Ukoliko ste se prepoznali kao potencijalni dobavljač neke od njemačkih kompanija, pozivamo Vas da popunite prijavni obrazac i pošaljete ga na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 11.06.2021. godine.
Više informacija o projektu, aplikaciji i načinu učešća možete preuzeti na linku: https://bosnien.ahk.de/bs/dogadaji/dogadaji/einkaufsinitiative-westbalkan-2021-2.

Događaj se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za privredu i energiju SR Njemačke u okviru Programa za razvoj stranih tržišta za mala i srednja preduzeća SR Njemačke.

Dodatne napomene:
• Prijavni formular se popunjava na engleskom jeziku, a popunjavaju se samo predviđena polja za odgovore u koloni B.
• Prijavni formular mora biti dostavljen u Excel formatu.
• Službeni jezik na B2B događaju je engleski, tj. B2B sastanci će se odvijati na engleskom jeziku (opcionalno njemačkom jeziku).
• Broj mjesta na B2B događaju je ograničen, tj. na događaju učestvuju samo one kompanije koje sa svojim proizvodnim programom odgovaraju potrebama njemačkih kompanija.
• Kotizacija za učešće na ovom događaju se ne naplaćuje.

BME20RFI20_2021.xlsx


IZMJENA I DOPUNA JAVNOG POZIVA ZA RASPODJELU NOVČANIH SREDSTAVA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA
Brčko, 26.05.2021. godine

Odjeljenje za privredni razvoj sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je izmjenu i dopunu Javnog poziva za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zbog pandemije izazvane korona virusom za 2021. godinu, od 21.5.2021. godine.

Izmjenu i dopunu Javnog poziva možete preuzeti na linku: http://www.vlada.bdcentral.net/Publication/Read/izmjena-i-dopuna-javnog-poziva-za-raspodjelu-novcanih-sredstava-privrednim-subjektima


ODRŽAN SASTANAK PREDSJEDNIKA I POTPREDSJEDNIKA SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH SA PREDSTAVNICIMA PRIVREDNIKA
Brčko, 26.05.2021. godine

Predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i Ivo Filipović održali su danas sastanak s predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca na kojem je razgovarano o unapređenju kvaliteta poslovnog ambijenta u Distriktu kroz učešću privrednog sektora u procesima donošenja propisa iz oblasti privrede.

Podržan je prijedlog poslodavaca da njihovi predstavnici učestvuju u radu skupštinskih komisija kao spoljni saradnici kako bi na taj način doprinijeli procesu donošenja propisa i odluka.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da je neophodno da se aktivira rad Privrednog vijeća Distrikta koji je formiran u prošlom sazivu Vlade i Skupštine, te da podržava prijedlog poslodavaca da svi propisi prethodno budu razmatrani na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća.

„Cilj svih nas je da stvorimo sredinu koja će biti stimulativna i za privrednike i za radnike“, istakao je predsjednik Milić.

Predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Dragan Đukić rekao je da je donošenje propisa na taj način s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta koji treba da bude takav da privuče investitore, da u njemu budu zadovoljni i privrednici i radnici napominjući da je privreda okosnica razvoja lokalne zajednice.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović rekao je da je osim unapređenja poslovnog ambijenta neophodno unaprijediti i efikasnije djelovanje poslovne zajednice, te da je rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikta potrebno podići na viši nivo.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da Skupština, Privredna komora i Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH upute zajedničku inicijativu gradonačelniku za reaktiviranje Privrednog vijeća Distrikta.

1


POZIV PREDUZEĆIMA I PREDUZETNICIMA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU "ERASMUS ZA MLADE PREDUZETNIKE"
Brčko, 11.05.2021. godine

Eda- Agencija za razvoj preduzeća je objavila poziv za učešće malih i srednjih preduzeća i preduzetnika iz BiH u programu Evropske unije „Erasmus za mlade preduzetnike“. Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju sa ozbiljnim i posvećenim mladim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja i upoznavanju novih tržišta, čime postaju dio evropske mreže uspješnih preduzetnika.

Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine iskustva u upravljanju svojim preduzećem i koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom.

Zainteresovanim preduzećima i preduzetnicima iz BiH, Eda pruža tehničku podršku prilikom registracije u evropsku bazu preduzetnika, ostvarivanju kontakta i definisanju plana posjete odabranog preduzetnika iz inostranstva, nakon čega ta osoba dolazi u mjesto poslovanja preduzeća/preduzetnika. Saradnja teče po usaglašenom planu koji doprinosi ostvarenju ciljeva kako preduzeća/preduzetnika domaćina, tako i mladog preduzetnika iz inostranstva.

U bazi podataka programa je registrovano preko 6.600 preduzetnika domaćina i preko 11.600 mladih preduzetnika iz 50 država, a do sada je uspješno realizovano oko 9.400 posjeta.

Preduzeća i iskusni preduzetnici iz BIH koji žele da budu domaćini mladim preduzetnicima iz zemalja regiona i EU mogu da kontaktiraju Edu – Agenciju za razvoj preduzeća putem mejla Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefona 051/300-241.

Više informacija o programu i načinu prijave je dostupno na web-stranici .

docxErasmus for Young Entrepreneurs, najvažnije informacije.pdf

docxErasmus for Young Entrepreneurs, za preduzetnike domaćine.pdf


JAVNI POZIV ZA RASPODJELU NOVČANIH SREDSTAVA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA
Brčko, 07.05.2021. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu objavilo je Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu s Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zbog pandemije izazvane korona virusom za 2021. godinu.

Javni poziv ostaje otvoren do 28. 5. 2021. godine do 12.00 sati.

Više informacija na: http://www.vlada.bdcentral.net/Publication/Read/objavljen-javni-poziv-za-raspodjelu-novcanih-sredstava-privrednim-subjektima


ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH

Danas, 29.04.2021.godine u prostorijama Omladinskog centra Brčko distrikta BIH održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH sa obimnim dnevnim redom. Na Skupštini su usvojeni osnivački i interni akti usklađeni sa važećim propisima, kao i Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca za 2020. godinu, završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2020. godinu, te usvojen je Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2021. godinu.

Kroz diskusije poslodavci su na danas održanoj Skupštini dali određene konstruktivne prijedloge koji se tiču rada Udruženja, uz iznošenje problema sa kojim se susreću u svom poslovanju.

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH će kroz brojne aktivnosti u tekućoj godini učestvovati u kreiranju boljeg privrednog ambijenta, prvenstveno kroz rad u Ekonomsko socijalnom vijeću Brčko distrikta BIH, te predlagati povoljna rješenja za rasterećenje privrede.


11


PRODUŽEN ROK APLICIRANJA ZA UVOĐENJE INOVACIJA U PREDUZEĆA IZ BRČKO DISTRIKTA
Brčko, 20.04.2021. godina

Agencija za razvoj preduzeća Eda, u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH, produžila je rok i proširila spisak prihvatljivih djelatnosti MSP u javnom pozivu za uvođenje inovacija u MSP sa područja Brčko distrikta BiH.

Krajnji rok za dostavljane prijava je 30.4.2021. godine do 15.00 časova. Dopunjena lista sa prihvatljivim djelatnostima se nalazi u prilogu Uputstva – Lista prihvatljivih MSP prema statističkoj klasifikaciji.

Javni poziv sa Uputstvom za prijavu i pratećim obrascima dostupan je na: https://edabl.org/wp-content/uploads/2021/04/Javni-poziv-uvo%C4%91enje-inovacija-u-MSP-iz-BD-produzen-rok.pdf

Ukupan raspoloživi iznos za sufinansiranje konsultantskih usluga za ovaj javni poziv je 100.000 KM. Maksimalan pojedinačni iznos sufinansiranja iz vaučer programa iznosi 14.000 KM, dok je minimalni iznos 5.000 KM. Podnosioci prijava su dužni obezbijediti sufinansiranje predloženih konsultantskih usluga iz sopstvenih izvora, u skladu sa navedenim u Uputstvu.

Cilj javnog poziva je unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa područja Brčko distrikta BiH, kroz proces uvođenja inovacija koji obezbjeđuje unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda/usluga ili procesa u poslovanju

Javni poziv je raspisan u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“, koji finansira Švedska.


JOŠ 10 DANA ZA PRIJAVE PREDUZEĆA IZ BRČKO DISTRIKTA BIH ZA GRANT SREDSTVA ZA UVOĐENJE INOVACIJA
Brčko, 05.04.2021. godine

Agencija za razvoj preduzeća Eda je u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH, u okviru projekta SBA u BiH, raspisala javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u MSP sa područja Brčko distrikta BiH.

Krajnji rok za dostavljane prijava je 15.4.2021. godine do 15.00 sati, tako da je preduzećima sa područja Brčko distrikta BiH ostalo još 10 dana da iskoriste ovu priliku i dostave prijave.

Cilj javnog poziva je unapređenje konkurentnosti MSP sa područja Grada Banja Luka i Brčko distrikta BiH kroz proces uvođenja inovacija koji obezbjeđuje unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda/usluga ili procesa u poslovanju.

Ukupan raspoloživi iznos za sufinansiranje konsultantskih usluga za ovaj javni poziv je 100.000 KM. Maksimalan pojedinačni iznos sufinansiranja iz vaučer programa iznosi 14.000 KM, dok je minimalni iznos 5.000,00 KM. Podnosioci prijava su dužni obezbijediti sufinansiranje predloženih konsultantskih usluga iz sopstvenih izvora, u skladu sa navedenim u Uputstvu.

Javni poziv sa Uputstvom za prijavu i pratećim obrascima dostupan je na: https://edabl.org/wp-content/uploads/2021/03/JP-vau%C4%8Der-program-BD.pdf.

Javni pozivi su raspisani u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“, koji finansira Švedska.


1


ODRŽAN SASTANAK S PREDSTAVNICIMA PRIVREDNE KOMORE BRČKO DISTRIKTA BIH I UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 30.3.2021.godine

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić održali su danas sastanak s predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta BiH i Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta BiH i razgovarali o važnim i aktuelnim privrednim temama kao što je revitalizacija pozitivnog privrednog ambijenta, pomoć privredi i rad organa preko kojih se realizuju aktivnosti u privredi.

Na sastanku se razgovaralo i o nastaloj krizi u privredi izazvanoj korona virusom gdje su predstavnici Udruženja poslodavaca i Privredne komore istakli važnost pomoći od strane Vlade, ali i važnost zajedničkog djelovanja i češćeg dijaloga s ciljem prevazilaženja problema u privrednom sektoru.

Predstavnici Privredne komore naglasili su da će nastaviti raditi u interesu privrede kako bi se sačuvala radna mjesta, kako su istakli, posebno u vremenu pandemije kada je većina malih i srednjih preduzeća ugrožena.

Na sastanku razgovaralo se i o problemu deficitarnih zanimanja u školama, o poljoprivredi, projektu „Luka Brčko“ koji je u realizaciji, programu samozapošljavanja te drugim važnim kapitalnim projektima koji su značajni za ovu lokalnu zajednicu.

Predstavnici izvršne vlasti na kraju razgovora kazali su da Vlada daje napore na rješavanju problema u privredi i da će se raditi na tome da se prihvate i zahtjevi da se aktivnije uključe i Privredna komora i Udruženje poslodavaca kako bi zajedno došli do stvaranja što kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

1


POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA USAID-u

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) poziva sve zainteresovane i kvalifikovane organizacije da dostave svoje projektne prijedloge za podršku putem bespovratnih sredstava kako je detaljnije navedeno u nastavku.

Datum izdavanja: 17-3-2021.
Datum zatvaranja: 14-4-2021.
 
Ukupni iznos potencijalnih dodijeljenih sredstava: USD 350.000
Procijenjeni broj dodijeljenih ugovora: 10
Maksimalni iznos po ugovoru: USD 70.000

WHAM je objavio javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za podršku trening centrima koji rade obuku malih i srednjih preduzeća iz sektora metala, drveta, tekstila/obuće ili IKT-a orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranja novih radnih mjesta.

Objavljeni javni poziv je fokusiran na osposobljavanje radne snage.

Za kompletnu dokumentaciju posjetite web stranicu http://www.whambih.org/.
  

WHAM tim takođe organizuje Microsoft Teams webinare za prezentaciju javnog poziva.

1. srijeda 24.3.2021 u 14 sati

2. srijeda 31.3.2021 u 14 sati

Rok za dostavu aplikacija je 18:00 časova po lokalnom vremenu 14.4.2021. godine.

Sva eventualna pitanja o procesu i proceduri prijave molimo da pošaljete putem emaila na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 


NOVA NAREDBA ŠTABA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 29.03.2021. godine

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH,komandant Štaba gradonačelnik Brčko distrikta BIH je dana 26.03.2021. godine na održanoj 92. telefonskoj sjednici donio na osnovu prijedloga Kriznog štaba u zdravstvu, a zbog drastičnog povećanja broja zaraženih lica korona virusom na prostoru Brčko distrikta BiH, te generalnog pogoršanja epidemiološke situacije novu Naredbu.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docxNaredba - policijski sat_bos.doc  


POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI IZMEĐU VLADINIH I NEVLADINIH AKTERA U OBLASTI OBRAZOVANJA ODRASLIH U BRČKO DISTRIKTU BIH
Brčko, 22.03.2021. godine

18.03.2021. godine je potpisan Memorandum o saradnji između vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih u Brčko distriktu BiH.

Memorandum o saradnji je postignut radi jačanja partnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora u razvoju vještina odraslih osoba, što je ključno za uspjeh u implementaciji politika i napora svih aktera u oblasti cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

Obrazovanje odraslih podrazumijeva partnersku djelatnost i zajedničku odgovornost različitih aktera: vlasti, poslodavaca i zaposlenih, privrednih i stručnih asocijacija, udruženja, obrazovnih institucija i pojedinaca. S tim u vezi, lokalno partnerstvo predstavlja zajednički odgovor pomenutih aktera na izazove socijalno-ekonomskog razvoja i potrebe pojedinaca i preduzeća za znanjima i vještinama i osnovni mehanizam planiranja i razvoja stručnog obrazovanja i obuke odraslih.

Potpisinice Memoranduma o saradnji u Brčko distriktu BiH su: Vlada Brčko distrikta BiH: Odjeljenje za obrazovanje i Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu; Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH; Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH; Privredna komora Brčko distrikta BiH; Omladinski centar 'Vermont' i Centar za obrazovanje odraslih 'Hartmann & Mayer'.

Na događaju su prezentovane planirane aktivnosti za 2021. godinu koje će se realizovati u okviru projekta “Uspostavljanje mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih u Brčko Distriktu BiH”, a ključna aktivnost je izrada Akcionog plana na polju obrazovanja odraslih u Brčko distriktu BiH.

Udruženje ALDI u saradnji sa DVV International – Ured za BiH i Odjeljenjem za obrazovanje pri Vladi Brčko distrikta BiH realizuje projekat “Uspostavljanje mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih u Brčko Distriktu BiH”, uz finansijsku podršku Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj SR Njemačke.

11


Objavljen javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u MSP sa područja Brčko distrikta BiH
Brčko, 10.03.2021. godine

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH, u okviru projekta SBA u BiH, raspisala javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u MSP sa područja Brčko distrikta BiH.

Cilj javnog poziva je unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) sa područja Brčko distrikta BiH, kroz proces uvođenja inovacija koji obezbjeđuje unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda/usluga ili procesa u poslovanju.

Ukupan raspoloživi iznos za sufinansiranje konsultantskih usluga za ovaj javni poziv je 100.000 KM. Maksimalan pojedinačni iznos sufinansiranja iz vaučer programa iznosi 14.000 KM, dok je minimalni iznos 5.000 KM. Podnosioci prijava su dužni obezbijediti sufinansiranje predloženih konsultantskih usluga iz sopstvenih izvora, u skladu sa navedenim u Uputstvu.

Izbor korisnika će se vršiti prema redoslijedu dostavljanja prijava, do utroška raspoloživih sredstava, s tim da je krajnji rok za dostavljanje prijava 15.4.2021. godine, do 15 časova.

Javni poziv sa Uputstvom za prijavu i pratećim obrascima dostupan je na: https://edabl.org/wp-content/uploads/2021/03/JP-vau%C4%8Der-program-BD.pdf

Projekat „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH“, finansira Švedska.


JAVNI POZIV ZA PROJEKTE CHALLENGE FONDA
Brčko, 20.01.2021. godine

Privredni subjekti sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske po šesti put mogu aplicirati za bespovratna sredstva iz Challenge fonda. Javni poziv otvoren je do 12. februara/veljače 2021. godine do 16:00 sati.

Raspoloživi fond za ovaj poziv je oko 420.000 EUR. Sredstva su namijenjena privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura. Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može biti kraća od 3 mjeseca niti duža od 6 mjeseci.

Sve pristigle prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma - inovativnost, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist. Prilikom evaluacije, prednost imaju vlastite inovacije privrednih subjekata u odnosu na nabavku gotovog inovativnog rješenja proizvoda ili nabavljene tehnologije, koje će doprinijeti razvoju novog proizvoda, usluge ili procesa na tržištu, te imati širu društvenu korist.

Prijave na ovaj poziv moraju biti podnesene isključivo u elektronskoj formi na sajtu www.c2c.ba u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Vodič/Smjernice za aplikante. Ovaj dokument je sastavni dio Aplikacionog paketa kojeg možete preuzeti na ovom linku.


JAVNI POZIV ZA POMOĆ PRIVREDNIM SUBJEKTIMA KOJIMA JE ZABRANJEN RAD ZBOG PANDEMIJE
Brčko, 15.12.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu s Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu BiH u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane korona virusom.

Javni poziv ostaje otvoren do 31.12.2020. godine do 12:00 sati.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-12-31-Javni_poziv_za_raspodjelu_novcanih_sredstava_u_skladu_sa_Programom_mjera 

docx2020-12-31-Prijava_po_javnom_pozivu 


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 08.12.2020. godine

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH je raspisao Javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocioma poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2019. godinu.

Javni poziv je raspisan 08.12.2020. godine i ostaje otvoren do 22.01.2021. godine.
Tekst Javnog poziva, Zahtjevi te ostala potrebna dokumentacija se nalaze na web stranici Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH: https://rgfbd.com/


POZIV ZA DOSTAVLJANJE KOMENTARA NA NACRT STRATEGIJE RAZVOJA BRČKO DISTRIKTA BIH ZA PERIOD 2021-2027 GODINE
Brčko, 22.10.2020. godine

Pozivaju se sugrađani, poslovni ljudi, predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora, nezaposleni i zaposleni, učenici i studenti, iseljenici i svi ostali zainteresovani za razvoj Brčko distrikta BiH da pročitaju Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine.

Strategija razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine predstavlja osnov za izradu svih drugih sektorskih strategija na osnovu kojih se dalje izrađuju strateški planovi, program javnih investicija, mjere ekonomske politike, Dokument okvirnog budžeta i budžeta Brčko distrikta BiH. Pored navedenog, Strategija razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine predstavlja i osnov za izradu programa rada Vlade Brčko distrikta BiH.

Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu možete preuzeti na ovom linku http://vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=19bde229-3182-4839-968b-ebe2ccfde92e&langTag=bs

Svoje eventualne primjedbe i sugestije dostavite najkasnije do 21. 11. 2020. godine, lično u zgradu Vlade Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1, šalter broj 6 ili 7 ili putem pošte na adresu:

Vlada Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1 ili na e-mail Oliveru Gušiću, predsjedniku Odbora za razvoj, operativnog tijela za provođenje procesa izrade i provedbu Strategije razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i e-mail Almiri Čolaković, zamjenici predsjednika Odbora Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

 


OBJAVLJEN JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA IZ KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH SA AKTIVNE EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH ZA 2020. GODINU
Brčko, 04.09.2020. godine

Cilj ovog Javnog poziva je stvaranje uslova za odlazak u penziju lica starije životne dobi, dugoročnost u zapošljavanju lica starije životne dobi, povećanje socijalne uključenosti i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, podrška zapošljavanju djece poginulih boraca i RVI, omogućavanje sticanja prvog radnog iskustva, smanjenje odliva nezaposlenih mladih osoba usljed odlaska u inostranstvo podrškom zapošljavanja kroz sufinansiranje bruto plate/a.

Poziv ostaje otvoren od 04.09.2020.godine, do 18.09.2020. godine.

Javni poziv, prijavu i zahtjev možete preuzeti na linku Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH
https://www.zzzbrcko.org/index.php/saopstenja2016/2993-javni-poziv-poslodavcima-za-zaposljavanje-nezaposlenih-lica-iz-kategorije-teze-zaposljivih-sa-aktivne-evidencije-zavoda-za-zaposljavanje-brcko-distrikta-bih-za-2020-godinu


ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH I IMENOVANO NOVO RUKOVODSTVO

Dana 16.07.2020.godine u 12:00 sati, u prostorijama Omladinskog centra Brčko distrikta BIH održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH na kojoj su usvojeni, Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca za 2019. godinu, završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2019. godinu, te usvojeni je novi Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2020. godinu.

Prilikom usvajanja novog Programa rada Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2020. godinu, Skupština je usvojila i zaključak da svi privredni subjekti u Brčko distriktu BiH u narednom periodu do polovine augusta mjeseca 2020. godine mogu dostaviti Udruženju poslodavaca Brčko distrikta BIH svoje konkretne poteškoće i probleme sa kojima se poslodavci susreću u redovnom poslovanju kao i prijedloge za njihovo rješavanje, a sve sa ciljem održavanja kasnijeg okruglog stola sa većim brojem učesnika na temu stanja u privredi Brčko distrikta.

Važno je istaći da je ovogodišnja skupština Udruženja poslodavaca bila i izborna skupština na kojoj je imenovano novo rukovodstvo Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, tako da je za predsjednika Skupštine Udruženja poslodavaca, imenovan g-din Radoslav Subotić, a za zamjenika predsjednika Skupštine g-din Raif Čolić, dok je za predsjednika Upravnog odbora Udruženja imenovan je g-din Ševal Suljkanović, a g-din Sreten Bogićević i g-din Tihomir Antunović imenovani su za zamjenike predsjednika Upravnog odbora Udruženja.

Pored imenovanog rukovodstva Upravnog odbora, za punopravne članove istog tijela imenovani su: Jelenko Ilić (DOO „JELEN“ Brčko), Nedžad Ramić (DOO „CONRAM“ Brčko), Niko Sadrić (DOO „ANTUNOVIĆ“ Brčko), Amrudin Ljuca (DOO „OGLAVINA“ Brčko), Milijan Mirković (DOO „TERMOELEKTRO“ Brčko) i Dragan Jelisić (JP „KOMUNALNO BRČKO“ DOO Brčko).

11


OBAVJEŠTENJE ODJELJENJA ZA PRIVREDNI RAZVOJ, SPORT I KULTURU ZA PRIVREDNE SUBJEKTE O PRODUŽENJU ROKA ZA PREDAJU PRIJAVA
Brčko, 25.06.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BIH obavještava privredne subjekte, da obzirom da 26. 06. 2020. godine u 12.00 sati ističe rok za predaju prijava po Javnom pozivu za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BIH za mjesec april 2020. godine i da je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu od poreznih uprava entiteta dobilo obavijest da zbog velikog broja pristiglih zahtjeva nisu u mogućnosti da do ovog roka izdaju tražena uvjerenja/potvrde, Odjeljenje obavještava da možete predati Vaše prijave i bez ove potvrde (s tim da u prijavu stavite napomenu da ste predali zahtjev za ovo uvjerenje/potvrdu ali da još uvijek niste dobili istu).

Kada dobijete uvjerenje/potvrdu istu treba da donesete u Odjeljenje i pozovete se na broj prijave kako bi mogli kompletirati Vašu prijavu. S obzirom da je Odjeljenje produžilo rok za predaju prijava po javnom pozivu do 10. jula 2020. godine do 12.00 sati, do tog roka ćete moći kompletirati Vašu prijavu.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-07-10-Izmjena_javnog_poziva 


Poziv za dostavu projektnih prijedloga
Brčko, 19.06.2020. godine

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) poziva sve zainteresovane i kvalifikovane organizacije da dostave svoje projektne prijedloge za podršku putem bespovratnih sredstava kako je detaljnije navedeno u nastavku:

Datum izdavanja: 5-6-2020.
Datum zatvaranja: 29-6-2020.

Ukupni iznos potencijalnih dodijeljenih sredstava: USD 350.000
Procijenjeni broj dodijeljenih ugovora: 10
Maksimalni iznos po ugovoru: USD 70.000

WHAM je objavio javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za podršku trening centrima koji rade obuku malih i srednjih preduzeća iz sektora metala, drveta, tekstila/obuće ili IKT-a orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranja novih radnih mjesta. Objavljeni javni poziv je fokusiran na osposobljavanje radne snage.

Za kompletnu dokumentaciju posjetite web stranicu http://www.whambih.org/. Ukoliko želite da saznate više informacija o ovom javnom pozivu, možete prisustvovati online webinaru koji se organizuje sa ciljem predstavljanja javnog poziva i odgovora na vaša pitanja.

Webinar prezentacijama možete pristupiti:

Pridruži se webinaru četvrtak 18.6. u 10:00

Pridruži se webinaru četvrtak 25.6. u 10:00

Ako želite da vam održe predstavljanje javnog poziva samo za vas, stupite u kontakt putem Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. emaila.

Rok za dostavu aplikacija je 16:00 časova po lokalnom vremenu 29.6.2020. godine.

Javni poziv će biti zatvoren ranije ako se dodjele sva odobrena sredstva.Sva eventualna pitanja o procesu i proceduri prijave možete da pošaljete putem emaila na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 


Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u BD BIH za april 2020.g.
Brčko, 09.06.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH raspisalo je javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za mjesec april 2020. godine.

Javni poziv ostaje otvoren do 26. juna (petak) 2020. godine do 12.00 sati.

Prijave za učešće u programu se dostavljaju u zatvorenoj koverti putem protokola Vlade Brčko distrikta BiH Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu (šalter broj 9) ili putem pošte.

Javni poziv i prijavu možete preuzeti na službenoj stranici Vlade Brčko distrikta BiH http://www.vlada.bdcentral.net/Publication/Read/objavljen-javni-poziv-za-raspodjelu-novcanih-sredstava-za-privredu-za-april

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH


 


NAREDBE
Brčko, 14.05.2020.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

- Naredba o ukidanju hotelskog karantina na području Brčko distrikta BIH
- Naredba o prelasku lica iz R Hrvatske zbog rada

docx2020-05-14-Naredba-prelazak_lica_iz_Republike_Hrvatske_zbog rada 

docx2020-05-14-Naredba-ukidanje_hotelskog_karantina 


NAREDBE
Brčko, 13.05.2020.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

- Naredba o izmjeni Naredbe o zabrani kretanja, br. predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1-1141SM-004/20 od 23.3.2020. godine i broj: 01.1-1141SM-207/20 od 7.5.2020. godine
- Naredba o izmjeni Naredbe broj predmeta: 02-000049/20. broj akta: 01.1-1141SM-208/20 od 7.5.2020. godine
- Naredba o puštanju u rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom, kladionica, kozmetičkih salona i stomatoloških ordinacija

docx2020-05-13-Naredba_o_izmjeni_naredbe-zabrana_kretanja 

docx2020-05-13-Naredba_o_izmjeni_Naredbe_o_radnom_vremenu_privrednih_subjekata 

docx2020-05-13-Naredba-pustanje_u_rad-ugostiteljski_objekti_u_zatvorenom_kladionice_kozmeticki_i_stomatolozi 


NAREDBE
Brčko, 11.05.2020. godine

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

- Naredba o skraćenju roka izolacije,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad ugostiteljskih objekata u sklopu primjene mjera prevencije širenja Covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad teretana i fitnes klubova u vezi prevencije Covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad kozmetičkih salona za vrijeme trajanja pandemije covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad frizerskih salona za vrijeme trajanja pandemije Covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za sprečavanje infekcije Covid-19 u trgovinama u okviru tržnih centara i tržnice Arizona,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za sprečavanje širenja infekcije Covid-19 u objektima za priređivanje igara na sreću,
- Naredba o zabrani javnog organizovanja okupljanja i zajedničkog kretanja u broju većem od 50 ( pedeset ) lica na javnim mjestima i otvorenim i zatvorenim javnim površinama i
- Naredba o dozvoli rada privrednih subjekata u Brčko distriktu BIH.
- Naredba o izmjeni Naredbe o zabrani kretanja.

docx2020-05-07-Izmjena_naredbe_o_zabrani_kretanja 

docx2020-05-09-Naredba-dozvola_rada 

docx2020-05-09-Naredba-okupljanje_i_zajednicko_kretanje 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_u_objektima_priredjivanje_igara_na_srecu 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_u_trgovinama_u_okviru_trznih_centara_i_trznice_arizona 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_frizerske_salone 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_rad_kozmetickih_salona 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_rad_teretana_i_fitnes_klubova 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_rad_ugostiteljskih_objekata 

docx2020-05-09-Naredba-skracenje_izolacije_14_dana 


NAREDBA (PLAN MJERA ZA PUŠTANJE U RAD PRIVREDNIH SUBJEKATA U BRČKO DISTRIKTU BIH)
Brčko, 28.04.2020. godine

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docxNAREDBA (PLAN MJERA ZA PUŠTANJE U RAD PRIVREDNIH SUBJEKATA U BRČKO DISTRIKTU BIH) 


NAREDBA O PROCEDURI ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 U PROSTORIMA PRIVREDNIH SUBJEKATA, USTANOVA, INSTITUCIJA I JAVNIH SLUŽBI
Brčko, 27.04.2020. godine 

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docxNAREDBA O PROCEDURI ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 U PROSTORIMA PRIVREDNIH SUBJEKATA, USTANOVA, INSTITUCIJA I JAVNIH SLUŽBI 


PRODUŽEN JAVNI POZIV ZA „PROGRAM MJERA ZA SANACIJU ŠTETA U PRIVREDNIM SUBJEKTIMA”
Brčko, 14.04.2020. godine

Zbog velikog priliva zahtjeva privrednika po javnom pozivu za „Program mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom“, kao i činjenice da institucije Brčko distrikta BiH rade skraćeno radno vrijeme, javni poziv produžava se do 22. 4. 2020. godine (srijeda) do 12.00 sati.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-04-24-Izmjena_javnog_poziva-privreda-pomoc.pdf 


OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA POMOĆ PRIVREDNIM SUBJEKTIMA
Brčko, 06.04.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavljuje Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu s Programom mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

Javni poziv ostaje otvoren 10 dana od dana objavljivanja.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-04-16-Javni_poziv_za_raspodjelu_novcanih_sredstava-sanacija_steta_privrednim_subjektima-Ba.pdf 

docx2020-04-16-Prijava_u_programu_mjera_za_sanaciju_steta_u_privrednom_subjektima 


ANKETA POTEŠKOĆE U POSLOVANJU ZBOG KORONA VIRUSA

U cilju prikupljanja informacije oko posljedica korona virusa na poslovanje privrednih subjekata Brčko distriktu BiH, MOLIMO DA HITNO POPUNITE ANKETU na ovom linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfN3xozz20qOObRnGClqDVcAPZIzoB98yvEm16rednI2nzKJg/viewform


DONESENA NAREDBA ZA VOZAČE U MEĐUNARODNOM TRANSPORTU
27.3.2020.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-03-27-Naredba_za_vozace_u_medjunarodnom_transportu-Ba.pdf 

docx2020-03-27-Potvrda_o_angazovanju_vozaca-Ba.doc 

docx2020-03-27-Potvrda_o_neometanom_kretanju-Ba.doc 


NAREDBA O ZABRANI OKUPLJANJA I ZAJEDNIČKOG KRETANJA
docxNaredba o zabrani okupljanja i zajednickog kretanja 

NAREDBA O ZABRANI KRETANJA
docxNaredba o zabrani kretanja 

NAREDBA O IZMJENI I DOPUNI NAREDBE, broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1-1141SM-022/20 od 16. 3. 2020. godine
docxNaredba o izmjeni i dopuni Naredbe od 16-3-2020 


IZMJENA NAREDBE O RADNOM VREMENU

Na osnovu člana 16. i člana 17. Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj: 22/18 – prečišćeni tekst, 49/18, 8/19, 10/19 i 32/19) i Odluke o imenovanju Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.11-0566LO-006/20 od 13. 3. 2020. godine, broj akta: 01.11-0566LO-012/20 od 13. 3. 2020. godine i broj akta: 01.11-0566LO-020/20 od 16. 3. 2020. godine, a u skladu s članom 18. tačkom o), članom 19. tačkom a), članovima 35. i 37. stavom (1) Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj: 29/16 i 33/16), Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog COVID-19 (korona virus), broj predmeta: 43-000096/20, broj akta: 01.1-1141SM-001/20 od 13. 3. 2020. godine, u vezi s Odlukom o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti – korona virusa (COVID-19), broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.11-0566LO-001/20 od 11. 3. 2020. godine i broj akta: 01.11-0566LO-003/20 od 12. 3. 2020. godine, komandant Štaba, gradonačelnik Brčko distrikta BiH izdaje

N A R E D B U

O IZMJENI NAREDBE,

broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.11-1141SM-022/20 od 16. 3. 2020. godine

Član 1.

U Naredbi broj: 02-000049/20 od 16. 3. 2020. godine mijenja se član 6. i glasi:

Član 6.

(1) Zabranjuje se rad privrednim subjektima koji se bave ugostiteljskom djelatnošću usluživanje hrane i pića u objektima.

(2) Dozvoljava se dostava hrane uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti u nastalim okolnostima do 22.00 sata.

(3) Radno vrijeme pekara je do 22.00 sata u kojima je dozvoljena prodaja bez zadržavanja i konzumiranja u istima i ispred objekta pekare.

(4) Dozvoljava se rad hotelima, hostelima i motelima, u smislu izdavanja soba za noćenje, s tim da se gostima obroci dostavljaju u sobe.

(5) Zabranjuje se rad:

a) stomatološkim ordinacijama u privatnoj praksi;

b) kladionicama i kockarnicama i sličnim objektima;

c) svadbenim salonima, dječijim igraonicama, rođendaonicama, dnevnim boravcima djece i sličnim objektima;

d) teretanama, fitnesscentrima i sličnim oblicima djelatnosti i organizovanja;

e) frizerskim salonima, kozmetičkim salonima, salonima za masažu, solarijima, brijačnicama i objektima sličnog tipa;

f) javnog gradskog prevoza;

g) pijacama, osim zelenim pijacama uz pojačanu higijenu i uz preporuku kupcima da se što kraće zadržavaju.

(6) Dozvoljava se rad:

a) zanatlijama (električari, vulkanizeri, autoservisi, autopraonice i slično);

b) građevinskim firmama, stovarištima i slično;

c) knjigovodstvenim uredima/biroima;

d) tehničkim pregledima motornih vozila;

e) taksistima;

f) apotekama do 22.00 sata;

g) poljoprivrednim i veterinarskim apotekama, kao i prodavnicama stočne hrane, prodavnicama hrane za kućne ljubimce do 18.00 sati;

h) pogrebnih usluga s pratećom opremom.

(7) Zabranjuje se rad privrednim subjektima koji se bave trgovinskom djelatnošću osim:

a) benzinskim stanicama u skladu s propisanim radnim vremenom, a zabrana za dio benzinske stanice u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost;

b) trgovinama prehrambene robe i robe široke potrošnje (sredstva za higijenu i ličnu higijenu i slično) do 18.00 sati;

c) trgovinama prehrambene robe i robe široke potrošnje (sredstva za higijenu i ličnu higijenu i slično) u sklopu tržnih centara do 18.00 sati;

d) trgovinama zaštitne opreme do 18.00 sati.

(8) Privredni subjekti kojima je zabranjen rad, a bave se trgovinskom djelatnošću, koji osiguravaju robu potrebnim djelatnostima kojima je dozvoljen rad u skladu s ovom naredbom, mogu se obratiti Kriznom štabu za odobrenje isporuke robe, putem Kabineta gradonačelnikana e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

(9) Revidira se zabrana rada autoškola na način da se kandidatima koji su započeli obuku vožnje omogući da završe proces obuke.“

Član 2.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

GRADONAČELNIK

Mr. sc. Siniša Milić

Izvor. Vlada Brčko distrikta BIH


DONESENA ODLUKA O VRAĆANJU CIJENA NA PRETHODNI NIVO
Brčko, 18.03.2020. godine

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na osmom nastavku 89. vanredne sjednice održanom 18. marta 2020. godine, je donijela Odluku o vraćanju cijena na prethodni nivo.Ovom Odlukom utvrđuje se postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Brčko distrikta BIH.

docxOdluka_o_vracanju_cijena_na_prethodni_nivo 


KONFERENCIJA ZA MEDIJE O UTICAJU KORONA VIRUSA NA REALNI SEKTOR DISTRIKTA
Brčko, 17.3.2020.godine

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Pero Gudeljević rekao je danas na konferenciji za medije održanoj povodom novonastale situacije u vezi s korona virusom, a s osvrtom na realni sektor da je danas na sastanku s predstavnicima Udruženja poslodavaca i Privredne komore pokrenut razgovor oko mogućih mjera koje bi Vlada Brčko distrikta BiH u budućem periodu trebala da preduzme kako bi bile maksimalno ublažene posljedice na privredu Distrikta.

„A, to sve s ciljem da se sačuvaju preduzeća koja u Distriktu funkcionišu, ali i da pokušamo naći način kako spriječiti dobijanje otkaza u preduzećima. Nijedna od današnjih mjera nije zvanično predložena i tražit ćemo mogućnosti kako te mjere predložiti na Vladi, odnosno na Skupštini Distrikta”, kazao je Gudeljević dodajući da Distrikt treba da podrži i sve prijedloge koji su jučer izneseni na sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

„Od Uprave za indirektno oporezivanje bit će zatraženaodgoda plaćanja PDV-a kako bi privredni subjekti u ovom trenutku uzeli daha i preživjeli ovu situaciju koja sigurno ima posljedice na poslovanje. Druga stvar koju podržavamo jesu razgovori s predstavnicima svih banaka u BiH, a to je da razmotre mogućnost reprograma kredita privrednim subjektima, ali i građanima jer će i budžeti građana biti na udaru i mogu izazvati teške posljedice. Također, bilo je riječi i o mjerama koje bi Centralna banka BiH trebala preduzeti, a u vezi sa smanjenjem obaveznih rezervi banaka. To su mjere na koje mi nemamo uticaja, ali u svakom slučaju želimo ih podržati”, kazao je Gudeljević.

On je istakao da se mjere koje će Distrikt pokušati uspostaviti mogu podijeliti na dvije vrste.

„Jedna mjera bi pretpostavljala odgodu plaćanja određenih poreznih obaveza za privredne subjekte i vidjet ćemo koje su to mogućnosti. Druge mjere bi bile one gdje bi direktno, eventualno bili oslobođeni nekih plaćanja, odnosno gdje bi određena sredstva u okviru budžeta Brčko distrikta BiH, prije svega mislim na ona sredstva koja su definisana u Odjeljenju za privredni razvoj a tiču se direktnih podsticaja preduzećima, preusmjerili i stavili ih u funkciju na način da odgovorimo zadatku koji je trenutno pred nama”, kazao je Gudeljević ističući da se razmatraju mjere koje će biti koncipirane da budu trajno oslobađanje od određenih obaveza ukoliko to bude moguće.

„Na takav način će se pomoći privrednicima jer su isplatili određene plate, pa će to biti nekakva nadoknada, a druga mjera bi bila preusmjeravanje sredstava koja će biti direktno u funkciji zadržavanja radnih mjesta, odnosno proširiti ih na nadoknadu šteta koje su u nekom periodu pretrpjela preduzeća. Mi ne znamo kada će se završiti ova kriza u vezi s korona virusom, ali pripremamo mjere, pratimo situaciju i kada budemo imali konkretne podatke, o tome ćemo se odrediti i vidjeti koliko novaca treba za te stvari”, kazao je Gudeljević.

Kada su u pitanju redovi ispred banaka Gudeljević je sa sigurnošću kazao da redovi nisu rezultat nikakvog povećanog podizanja novca s banaka i da su redovi nastali zbog zdravstvenih i preventivnih razloga jer je broj ulaska u banke i druge institucije ograničen.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, kazao je da Direkcija vodi računa o situaciji koja je nastala i da je Direkcija stalno u kontaktu s određenim institucijama na nivou entiteta i države. On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je donio odluku da se pomjeri podnošenje poreznih prijava za pravna lica i da je danas sve isplaćeno za socijalne potrebe.

„Donio sam odluku da pomjerim podnošenje poreznih prijava. Potrudio sam se da se danas isplate sva socijalna davanja. Naredio sam da sve ono što treba da bude plaćeno sa jedinstvenog računa Trezora Brčko distrikta BiH prema privrednicima bude plaćeno isti dan kada faktura dođe. Razgovarali smo i o mjerama kao što je prolongiranje ili oslobađanje određenih poreznih obaveza i trenutno radimo određene analize. Vlada i Skupština treba da donesu odluku o ovome. Direkcija će se ponašati u skladu s mogućnostima budžeta Distrikta. Trenutno rezervi nemamo, ali imamo novca da odgovorimo situaciji”, kazao je Lučić.

Predstavnik Udruženja logističara Brčko distrikta BiH Jovo Ilić kazao je da se mora osigurati kvalitetan lanac snabdijevanja za proizvodne firme.

„Mi imamo situaciju da zavisimo od drugih država iz našeg okruženja, prvenstveno od Hrvatske i Srbije. Te zemlje su uvele određene restrikcije, određene mjere za promet teretnog saobraćaja i tu moramo odreagovati na pravi način kako bi se zadržala proizvodnja u proizvodnim firmama, kako bi sve bilo stabilno s nabavkom sirovine. Također, i zaštita radnih mjesta u ovom trenutku je ključna. Moramo zadržati privredu i jedna od glavnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se privredni tokovi moraju očuvati i da se transport roba mora očuvati”, kazao je Ilić.

On je kazao da je Sreten Bogičević u ime Udruženja trgovaca poručio svim građanima da osnovnih namirnica ima dosta u svim trgovačkim lancima i da nema potrebe da se širi panika kao i da se kupuje prekomjerno.

„Rezervi ima ne za naredna tri mjeseca, nego rezervi ima i za duži vremenski period. U svemu je jako bitno objektivno izvještavanje medija i da se ne prenose lažne vijesti. Potrebno je koristiti isključivo službene objave jer dosta je nesigurnosti kod građana. Jako je bitno da budemo socijalno odgovorni i da se držimo uputa Vlade. Sljedećih deset do petnaest dana je ključno u širenju korona virusa i moramo se disciplinovati što više”, kazao je Ilić.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH


1


Održan sastanak s privrednicima u vezi s uticajem korona virusa na privredu Distrikta

Brčko, 11.3.2020. godine

U zgradi Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević danas je održao sastanak s predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta BiH, predstavnicima Udruženja poslodavaca i nekoliko privrednika iz Distrikta u vezi s uticajem korona virusa na privredu Brčko distrikta BiH.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija u privredi i dogovoreno da Privredna komora i Udruženje poslodavaca u narednom periodu preduzmu sve mjere kako njihovo poslovanje ne bi trpjelo zbog pojave korona virusa. Gudeljević je kazao da je na sastanku zaključeno i da se na ovom polju zajednički prati stanje kako bi se napravila procjena i u budućnosti predložile određene mjere Vladi, koja bi pomogla u smanjenju posljedica ovog problema.

„Dogovorili smo se i da se uredno prikupljaju podaci o štetama koje će privreda pretrpjeti u narednom periodu, a to se, prije svega, odnosi na one firme koje rade sa zemljama u kojima je korona virus najaktuelniji, ali i s drugim zemljama. Da štete trpe – to je već izvjesno i znamo da su odgođena sva putovanja kada su u pitanju ekskurzije. Na udaru su firme koje organizuju putovanja izvan BiH, ali isto tako su u problemima i firme koje svoju robu šalju u druge zemlje i koje zavise od repromaterijala koji dolazi iz inostranstva”, kazao je Gudeljević.

Predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić nakon sastanka je kazala da već postoje problemi u privredi koji su u začetku, ali da zbog toga ne treba stvarati paniku.

„Ne treba stvarati paniku, ali treba aktivno djelovati kako bismo doveli do toga da privreda što manje trpi zbog korona virusa. Mi smo tu da obavijestimo sve naše članove Privredne komore, Udruženje poslodavaca i sve asocijacije u vezi s problemima koji mogu da nastupe, a sve s ciljem sprječavanja širenja virusa. Potrebno je da se vrši kontrola vozila i svega što dolazi u preduzeće kako se ne bi desilo da se na taj način korona virus proširi. Svako treba da se u svom preduzeću organizuje na način da spriječi unošenje ovog virusa u preduzeće”, kazala je Hadžajlić.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

1


UPFBiH poziva poduzetnike, udruženja, građane: Predložite najboljeg poduzetnika/preduzetnika za dodjelu priznanja „Emerik Blum“ u 2020. godini

Sarajevo, 11. mart 2020. - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je javni poziv za nominovanje kandidata za dodjelu priznanja za najboljeg poduzetnika/preduzetnika Federacije BiH u 2020. godini „Emerik Blum“.

„UPFBiH u okviru obilježavanja Dana poslodavaca dodjeljuje priznanje 'Emerik Blum' za najboljeg poduzetnika/preduzetnika na području Federacije Bosne i Hercegovine u 2020. godini. Priznanje će biti dodijeljeno najefikasnijem poduzetniku/preduzetniku, onom koji pomjera granice, koji pokazuje da je moguće stvarati dodanu vrijednost uz istodobno poštivanje društvene i prirodne okoline. Pozivamo sve poslovne ljude, poslovna udruženja i građane da nominuju poduzetnike/preduzetnike koje smatraju najboljim i najuspješnijim, ali i poduzetnike/preduzetnike da se sami kandidiraju“, kažu iz UPFBiH.

Krajnji rok za dostavljanje nominacija je 31. mart 2020. godine. Nominacija se vrši popunjavanjem formulara koji je dostupan na web stranici UPFBiH http://www.upfbih.ba/priznanje-emerik-blum.  Popunjen formular dostavlja se putem e-maila na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili poštom na adresu Mula Mustafe Bašeskije 12/3, 71000 Sarajevo.

Nominacije dostavljene nakon propisanog roka neće biti uzete u razmatranje.

Nominovani koji zadovolje kriterije biti će uvršteni u širu listu kandidata te će dati izjavu o prihvatanju nominacije.

Konačnu odluku o najboljem poduzetniku/preduzetniku FBiH u 2020. godini i dobitniku priznanja „Emerik Blum“ donijet će stručni žiri sastavljen od eminentnih predstavnika poslovne i akademske zajednice u FBiH, a na osnovu kriterija urađenih u skladu sa principima OECD-a.

Generalni pokrovitelj dodjele priznanja najboljem poduzetniku/preduzetniku FBiH u 2020. godini „Emerik Blum“ je Vlada Federacije BiH.  

Proglašenje dobitnika nagrade „Emerik Blum“ će biti upriličeno na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja koja će se održati 29. maja 2020. godine u Sarajevu.

 


POZIV FIRMAMA IZ PRIVATNOG SEKTORA U BIH ZA PRIJAVU ZA NAGRADU ZA BIZNIS LIDERE ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH 2020.

UNDP BiH, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, po drugi put organizuje Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH.

Kao i prošle godine, Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2020 promovira aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Fokus ostaje na stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti okoliša, s tim da ove godine kroz proces aplikacije pokušavaju pomoći firmama da uvedu izvještavanje na osnovu standarda Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative - GRI). Naime, aplikacioni formular slijedi GRI standard, tako da na kraju procesa aplikacije firme dobijaju osnovu za svoj prvi godišnji izvještaj o stanju provedbe ciljeva održivog razvoja na nivou firme.

Također, ove godine kroz metodologiju Nagrade za biznis lidere održivog razvoja akcenat stavljaju na uticaj firmi u lancu vrijednosti i lokalnim zajednicama. Kroz ove fokuse će se identificirati biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu u dvije tematske oblasti, a to su “Ljudi” i “Resursi i okoliš“.

Aplikacioni proces je počeo 15. decembra 2019. godine i trajat će do 1 marta 2020. godine. Nagrada je otvorena za mikro, mala, srednja i velika preduzeća registrovana u Bosni i Hercegovini.

Proces prijave je jednostavan i strukturiran je u dva koraka. Prvi korak se može završiti za manje od 30 minuta i daje ukupnu naznaku o statusu kompanije.

Više informacija i pristup obrascu za prijavu možete naći na https://zamisli2030.ba/bs/biznis-lideri-odrzivog-razvoja-2020/

zamisli2030

 


 


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 20.11.2019. godine

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH je raspisao Javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocioma poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2018. godinu.

Javni poziv je raspisan 20.11.2019. godine i ostaje otvoren do 20.12.2019. godine.
Tekst Javnog poziva, Zahtjevi te ostala potrebna dokumentacija se nalaze na web stranici Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH: www.rgfbd.com

 


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 06.09.2019. godine.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH raspisao je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih sa aktivne evidencije Zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu.

Poziv ostaje otvoren od 06.09.2019. godine do 27.09.2019. godine, a prijave se podnose u kancelariji broj 9.

Tekst Javnog poziva, zahtjev i prijava se nalaze na linku Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH: https://www.zzzbrcko.org/index.php/o-nama/javni-pozivi

 


Održana redovna Skupština Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH
Brčko, 08.05.2019. godine.

Danas je u prostorijama Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH održana VI redovna Skupština Udruženja poslodavaca, na kojoj se našlo osam tačaka dnevnog reda.

Skupština je imala visok odziv članova, koji su u veoma konstruktivnim diskusijama doprinijeli kvalitetnom radu Skupštine, te jednoglasno usvojili zapisnik sa prethodne redovne Skupštine Udruženja, Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca za 2018. godinu, Završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2018. godinu, a takođe su predstavljeni i usvojeni Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2019. godinu.

U vrlo složenim poslovnim prilikama u Brčko distriktu, poslodavci su dali svoje konstruktivne prijedloge za Program rada za tekuću godinu, kao i mjere i aktivnosti koje je potrebno poduzeti u narednih mjesec dana u cilju prevazilaženja postojećih problema i unaprijeđenja poslovnog ambijenta u Brčko distriktu BIH.

UDRUŽENJE POSLODAVACA
BRČKO DISTRIKTA BIH


1 1


STUDIJSKO PUTOVANJE U BAVARSKU NA TEMU "MODERNIZACIJA TURISTIČKOG SEKTORA"
Brčko, 16.04.2019. godine

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini u okviru programa za unapređenje saradnje „Bayern - Fit for Partnership" organizuje studijsko putovanje u Bavarsku na temu „Modernizacija turističkog sektora”. Program se realizuje uz podršku Bavarskog ministarstva za privredu, razvoj i energiju, a organizacijski partneri u Njemačkoj su Društvo za unapređenje privredne saradnje Bavarske „Bayern International GmbH", te firma TUM-Tech GmbH.

Troškovi
Studijsko putovanje se organizuje uz finansijsku podršku Bavarskog ministarstva za privredu, razvoj i energiju. Sve troškove programa i smještaja (organizacija i sprovođenje studijskog putovanja, transferi autobusom tokom cjelokupnog boravka u Bavarskoj, hotelski smještaj, hrana i piće, osiguranje, usluge prevođenja, eventualne ulaznice i završni certifikat za učesnike studijskog putovanja) pokrivaju bavarski partneri. Učesnici snose individualne putne troškove, tj. troškove dolaska/odlaska u Minhen, kao i jedinstvenu naknadu za učešće u programu u visini od ukupno 80,00 EUR po učesniku.

Program
Studijsko putovanje se održava u periodu od 24. do 28. juna/lipnja 2019. godine. Program putovanja se sastoji od stručnih predavanja, posjeta firmama i referentnim objektima. Pri sastavljanu konačnog programa organizatori će uzeti u obzir profile prijavljenih učesnika i uskladiti ga s posebnim interesima učesnika, tako da će detaljni program uslijediti nakon formiranja delegacije učesnika.

Postupak prijave
Popunjeni prijavni obrazac i upitnik je potrebno poslati najkasnije do utorka, 07.05.2019. na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Broj mjesta je ograničen. O konačnom sastavu delegacije i programu odlučuju partneri u Bavarskoj na osnovu podataka iz priloženog upitnika o Vašem preduzeću/organizaciji/instituciji.

Obaveznost prijave
Ukoliko prijavljeni učesnik otkaže svoje učešće 14 dana prije početka putovanja, snosi ukupne pripadajuće troškove organizacije i hotelskog smještaja. Prijava učešća u programu podrazumijeva obavezu učešća svakog učesnika u kompletnom programu.

Za sva pitanja obratite se na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

docxPreliminarni_program_BFP_BiH_Turizam.pdf  docxPrijavni_obrazac_BFP_BiH_Turizam.pdf  docxUpitnik_BFP_BiH_Turizam.doc 


ODRŽAN 22. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA – Mostar 2019.

Dvadeset drugi međunarodni sajam gospodarstva- Mostar 2019. je održan u periodu od 09.-13.04.2019. godine na kojem se predstavilo oko 750 izlagača iz 30 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Narodna Republika Kina. Na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta i čelnici zemalja iz okruženja kao i visoki predstavnici zemlje partnera NR Kine.

Preduzeća iz Brčko distrikta BIH i ove godine su, imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2019. pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH,Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH,a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

Na površini od 150 m2 u Hali 2 sajma predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: DD “ Hidra Stil “ , DOO “ MG Profil “, DOO “ Rattan Sedia “, s.p. “ GO-DA “ s.p. “ Slatka tajna “i na zajedničkom štandu su predstavljeni ; Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH, Privredna komora Brčko distrikta BIH, DD “ Bimal “ i JP “ Luka Brčko “ DOO.

Preduzeća koja su izlagala na ovogodišnjem sajmu ostvarila su brojne poslovne dogovore i kontakte sa kupcima i poslovnim partnerima, te upoznala i uputila kupce na svoja prodajna mjesta širom Bosne i Hercegovine kao i na distributere njihovih proizvoda . Među dobitnicima zahvalnica ovogodišnjeg sajma je i Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH za promociju domaćeg gospodarstva na 22. Međunarodnom sajmu..

Tokom sajma, održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih se izdvaja međunarodna konferencija, “ Gospodarstvo-ključni čimbenik razvoja društva “, koja je okupila brojne gospodarstvenike iz BiH i zemalja regije, kao i predstavnike gradova i sveučilišta, takođe su održani i Međunarodni B2B susreti, Gospodarski forum u organizaciji NR Kine, velika konferencija o turizmu i dr.

Na sajmu se govorilo o ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj saradnji, gastronomiji, novim tehnološkim dostignućima, te zapošljavanju osoba sa invaliditetom..Centralnu sajamsku manifestaciju, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva. Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva.

1 1 1 1 1 1 1 1 1


NJEMAČKA INICIJATIVA ZA PRONALAŽENJE DOBAVLJAČA U ZEMLJAMA ZAPADNOG BALKANA 2019
18.03.2019. godine

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, njemačke Vanjskotrgovinske komore u zemljama Zapadnog Balkana (AHK), kao i njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V.), vas pozivaju da budete dio regionalnog B2B projekta - Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana 2019

Mjesto održavanja: Dortmund, SR Njemačka (Industrijsko-trgovinska komora u Dortmundu)
Datum održavanja: 06.06.2019. godine

Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje traže dobavljače roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. Zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i elektro i elektronskog sektora.

Koncept projekta se bazira na B2B-matchmaking platformi:
- Inicijalna šezdeset devet ( 69 ) profila zainteresovanih njemačkih kompanija se nalazi u prilogu, sa opisima djelatnosti kompanija i konkretnim proizvodnim zahtjevima koji su upućeni firmama u zemljama Zapadnog Balkana. U profilima njemačkih kompanija se navodi šta sve firma, tj. proizvođač iz regiona treba da ima u svom proizvodnom portfoliju kako bi se kvalifikovao za potencijalnu saradnju
- Svoju zainteresovanost za učešće u projektu ostvarujete kroz popunjavanje prijavnog formulara. 
- Pristigle prijave se šalju njemačkim kompanijama na uvid koje kroz sistem ocjenjivanja biraju firme s kojima žele da održe sastanak na događaju u Dortmundu ove godine. 
- Važna napomena: ukoliko profili kompanija iz Zapadnog Balkana ne odgovaraju potrebama njemačkih kompanija, oni mogu da odustanu od učešća na događaju u Dortmundu.

Ukoliko ste se prepoznali kao potencijalni dobavljač neke od njemačkih kompanija, pozivamo vas da popunite prijavni formular i pošaljete ga na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 03.04.2019. godine.

Događaj se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za privredu i energiju SR Njemačke u okviru Programa za razvoj stranih tržišta za mala i srednja preduzeća SR Njemačke.

Dodatne napomene:
• Prijavni formular se popunjava na engleskom jeziku, a popunjavaju se samo predviđena polja za odgovore u koloni B.
• Prijavni formular mora biti dostavljen u Excel formatu.
• Službeni jezik na B2B događaju je engleski, tj. B2B sastanci će se odvijati na engleskom jeziku (opcionalno njemačkom jeziku).
• Broj mjesta na B2B događaju je ograničen, tj. na događaju učestvuju samo one kompanije koje sa svojim proizvodnim programom odgovaraju potrebama njemačkih kompanija.
• Kotizacija za učešće na ovom događaju se ne naplaćuje

docxSupplier profile.xlsx


DELEGACIJSKO PUTOVANJE- POSJETA SAJMU HANNOVER MESSE 2019
Brčko, 28.02.2019. godine

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini organizuje od 31.03. do 02.04.2019. godine delegacijsko putovanje - posjetu sajmu „Hannover Messe 2019“.

Sajam Hannover Messe je vodeći svjetski sajam industrijskih tehnologija na kojem možete naći sve ključne tehnologije i oblasti industrije na jednom mjestu - od istraživanja i razvoja, industrijske automatizacije i IT-a do dobavljačke industrije, proizvodnih tehnologija i usluga, energije i tehnologija mobilnosti.

U okviru posjete sajmu Hannover Messe učesnicima delegacijskog putovanja nude platformu za vođenje individualnih razgovora na izlagačkom štandu DIHK-a (Asocijacija njemačkih industrijskih i trgovinskih komora), hala 27, štand B30/3 (Global Business & Markets).

Pored toga, svi učesnici delegacijskog putovanja će biti predstavljeni na zajedničkom flyeru koji će biti izložen sve vrijeme trajanja sajma na štandu DIHK-a.

U prilogu program putovanja i uslovi učešća s prijavnim obrascem.
Broj učesnika je ograničen. Rok za prijavu je 08.03.2019. godine.

docxProgram Delegacijsko putovanje na sajam Hannover Messe 2019.pdf - docxUslovi ucesca+prijava.pdf


STUDIJSKO PUTOVANJE U BAVARSKU NA TEMU " MAŠINE I TEHNIČKA OPREMA U METALOPRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI "
Brčko, 25.01.2019. godine

Predstavništvo njemačke privrede u BiH u periodu od 18. do 23. marta/ožujka 2019. g. u saradnji sa partnerskom firmom „em&s GmbH“ iz Njemačke, a pod pokroviteljstvom Bavarskog ministarstva za privredu, razvoj i energiju, organizovati studijsko-poslovno putovanje bosanskohercegovačkih i srbijanskih kompanija / organizacija u Bavarsku na temu „Mašine i tehnička oprema u metaloprerađivačkoj industriji“.

Ministarstvo privrede Bavarske će preko svoje agencije „Bayern International“ podržati ovu posjetu bosanskohercegovačke/srbijanske delegacije u okviru programa „Bayern - Fit for Partnership“. Ciljevi ovog projekta su uspostavljanje poslovnih kontakata, razmjena iskustava, edukacija bosanskohercegovačkih tj. srbijanskih učesnika, upoznavanje savremenih i efikasnih tehnologija, kao i produbljivanje saradnje između bavarskih i bosanskohercegovačkih odn. srbijanskih kompanija i organizacija. Sprovođenje ovog projekta podrazumijeva posjete bavarskim kompanijama i institucijama, individualne razgovore i programe, seminare, kućne sajmove i slično. Ciljna grupa projekta su rukovodioci tj. donosioci odluka, te eksperti bosanskohercegovačkih i srbijanskih kompanija i institucija u datoj oblasti.

Broj subvencionisanih učesnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije je ograničen, a finalni izbor učesnika i realizacija putovanja su pod ingerencijom i pokroviteljstvom Bavarskog ministarstva za privredu, razvoj i energiju, koje zastupa servisno društvo „Bayern International GmbH“.

Iz tog razloga je blagovremena i potpuna prijava vrlo poželjna.

Krajnji rok za dostavljanje prijave je 15. februar/veljače 2019. g. Prijavni formular i upitnik je neophodno popuniti i dostaviti na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ukoliko želite da učestvujete na ovom delegacijskom putovanju.

Više informacija i detalja u vezi sa studijskim putovanjem možete naći u pozivnom pismu.

Do ovog trenutka nisu definisana sva odredišta putovanja, a program je podložan izmjenama i dopunama.

Važna napomena: Predstavništvo njemačke privrede u BiH šalje preliminarni spisak učesnika Bavarskom ministarstvu u ponedjeljak, 18. februara/veljače. Ukoliko želite da budete dio delegacije odnosno učesnik projekta, neophodno je da nam do 15. februara/veljače 2019. g. pošaljete popunjen prijavni formular i upitnik.

U slučaju dodatnih pitanja možete se obratiti na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

docxBFP-Nacrt programa.pdf

docxBFP-Pozivno pismo.pdf docxBFP-Prijavni formular, nesubv.pdf docxBFP-Prijavni formular, subv.pdf docxBFP-Upitnik.doc


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 20.11.2018. godine

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH je raspisao Javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocioma poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2017. godinu.

Javni poziv je raspisan 20.11.2018. godine i ostaje otvoren do 20.12.2018. godine.
Tekst Javnog poziva, Zahtjev i ostali dokumenti se nalaze na web stranici Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH https://rgfbd.com/


3. JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA ZA KORIŠTENJE SREDSTAVA CHALLENGE FONDA

Ukoliko ste preduzetni i inovativni, prepoznajete mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima možete unaprijediti svoje poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim skupinama, onda Challenge fond predstavlja pravog partnera za saradnju i podršku u realizaciji vaših inovativnih ideja.

Iznosi sredstava iz Challenge fonda koji mogu biti dodjeljeni prihvatljivim korisnicima:

- za Startupe koji su registrovani najmanje 6 mjeseci i ne starije od 2 godine do dana objave ovog poziva (07.11.2018. godine), maksimalan iznos granta je 10.000 EUR

- za privredne/poslovne subjekte starije od 24 mjeseca, maksimalan iznos granta je 30.000 EUR

Aplikanti moraju obezbjediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija:

1. Inovativnost poslovne ideje

2. Izvodljivost i održivost poslovne ideje

3. Društvena korist

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Vodič\Smjernice za aplikante. Ovaj dokument je sastavni dio Aplikacionog paketa kojeg možete preuzeti OVDJE, a u kojem se pored spomenutog vodiča nalaze i upute za apliciranje na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) kao i offline aplikaciona forma (Word i Excel fajl) koja služi kao pomoć prilikom pripreme aplikacije.

Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba će biti uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene mail-om neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 17. decembar/prosinac 2018. godine, do 24 sata.

Izvor: www.c2c.ba


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH raspisao je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih ( lica starije životne dobi, osobe sa invaliditetom, djeca poginulih boraca i RVI, mladi do 30 godina ) sa aktivne evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH za 2018. godinu.

Poziv ostaje otvoren od 05.10.2018.godine do 19.10.2018. godine.
Tekst Javnog poziva, Prijava i Zahtjev se nalaze na linku Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, https://www.zzzbrcko.org/index.php/o-nama/javni-pozivi


NJEMAČKA FIRMA TRAŽI DOBAVLJAČE METALNIH KONSTRUKCIJA
Brčko, 08.10.2018. godine 

Predstavništvu njemačke privrede u BIH obratila se njemačka kompanija Gothaer Fahrzeugtechnik GmbH koja je specijalizovana u proizvodnji kompleksnih cijevnih i limenih konstrukcija od sitnozrnastih čelika visoke čvrstoće. Proizvodni program čine većinom sistemi rešetkastih stubova za internacionalnu industriju kranova.

Zainteresovane firme iz BiH iskazuju svoj interes za saradnju ispunjavanjem priloženog upitnika koji je potrebno dostaviti na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do srijede, 17.10.2018. g.

docxUpitnik.xlsx 


U SARAJEVU ODRŽANA KONFERENCIJA NA TEMU: "PROFESIONALNA ORIJENTACIJA-MEHANIZAM ZA DUGOROČNO SMANJENJE NEZAPOSLENOSTI"

U organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BIH u Sarajevu je dana, 20.09.2018. godine održana konferencija na temu " Profesionalna orijentacija-mehanizam za dugoročno smanjenje nezaposlenosti ".Na konferenciji su učestvovali predstavnici zavoda za zapošljavanje i službi za zapošljavanje u BIH, predstavnici udruženja poslodavaca, privrednih komora, predstavnici univerziteta, srednjih i osnovnih škola. Ispred Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH na konferenciji je učestvovao predsjednik Udruženja Ševal Suljkanović.

Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva i najbolje prakse u provođenju profesionalne orijentacije, te odgovoriti koliko je obrazovni sistem usklađen sa tržištem rada u BIH, kakva je ponuda radne snage i šta je potrebno učiniti da se nedostatci isprave.
Konferencija se sastojala od dva panela te brojnih prezentacija nakon kojih su identifikovani određeni problemi i ponuđena rješenja.
Problemi koji su identifikovani od strane učesnika su; da ponuda na tržištu rada ne odgovara poslodavcima, da radna snaga ne zadovoljava potrebe tehničko-tehnološkog razvoja, da ne postoje standardi u provođenju modela profesionalne orijentacije jednaki za sve aktere na tržištu rada, te da praćenje ponude i potražnje na tržištu rada nije adekvatno.Nakon identifikovanih problema ponuđeni su i zaključci, preporuke koji su usmjereni ka rješavanju navedenih problema.

Kao prvi od zaključaka je identifikovana potreba za jačanje svijesti o profesionalnoj orijentaciji kod djece i omladine i svih koji utiču na odabir buduće profesije, zatim potrebno je definisati jedinstvene standarde i modele provođenja profesionalne orijentacije na svim obrazovnim nivoima i službama za zapošljavanje.Treći korak je da se na nivou entiteta uspostavi mehanizam koordinacije upisnih politika, povećanja efikasnosti planiranja i sistema za praćenje ponude i potražnje na tržištu rada.
Takođe potrebno je osmisliti i započeti realizaciju zajedničkih programa između škola,poslodavaca i službi za zapošljavanje u oblasti profesionalne orijentacije ( realni susreti i praksa u preduzećima, stipendiranje deficitnih zanimanja, razvoj standarda, zanimanja i kvalifikacija koje su u skladu sa potrebama tržišta rada ), te na kraju napraviti online platformu putem koje bi se učenici upoznali sa različitim profesijama i potražnjom za svakom od njih na tržištu rada.

111


ODRŽANA KONSTITUTIVNA SJEDNICA PRIVREDNOG VIJEĆA BRČKO DISTRIKTA BIH
BRČKO,19.09.2018. godine

U Gradskoj vijećnici u Brčkom održana je konstitutivna sjednica Privrednog vijeća Brčko distrikta BIH.Privredno vijeće je osnovala Vlada Brčko distrikta BIH u saradnji sa Programom za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLokal.Privredno vijeće ima 21 člana od kojih 11 čine predstavnici iz privatnog sektora, a njegova nadležnost obuhvata kandidovanje problema, inicijativa i davanje preporuka Vladi Brčko distrikta BIH i drugim relevantnim institucijama na lokalnom, entitetskom i državnom nivou u vezi sa olakšanjem i ubrzavanjem poslovanja, rasta i razvoja preduzeća i preduzetničkih radnji na teritoriji Brčko distrikta BIH.

Na današnjoj sjednici za predsjednika Privrednog vijeća izabran je gradonačelnik Brčko distrikta BIH Siniša Milić, a za zamjenika predsjednika Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH.Takođe usvojen je i Poslovnik o radu Privrednog vijeća.

Na sjednici je predstavljen i značaj uspostavljanja funkcionalnog javno-privatnog dijaloga, te prezentovane dosadašnje aktivnosti koje je Pododjeljenje za privredu Brčko distrikta BIH provelo u saradnji sa EU ProLokal programom.Predložene su i najznačajnije inicijative,koje se odnose na poboljšanje privrednog ambijenta i konkurentnosti poslovanja te prevazilaženja nedostataka tržišta, a koje će biti tema na narednoj sjednici Privrednog vijeća.

1


Poziv za " 5th CEE Procurement & Supply Forum ", 16.10.2018. godine, Prag

" 5th CEE Procurement & Supply Forum " ce se odrzati 16.10.2018. godine u Pragu, Ceska Republika.

Cilj ovog foruma je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) sastanu sa njemačkim kompanijama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz CIE, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz zadatih djelatnosti poslovanja. Zainteresovane njemačke kompanije tj. kupci dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj kompanija iz elektro i elektronskog sektora.

CEE Procurement & Supply Forum Vam nudi: B2B-matchmaking razgovore, interaktivne diskusije, radionice, te meet & greet stolove. Ovaj forum Vam pruža mogućnost da se sastanete sa njemačkim kupcima velikog potencijala.

Ukoliko ste zainteresovani:

1. Molimo Vas da ispunite priloženi kratki profil bez naknade i pošaljete nazad najkasnije do 17.08.2018. g.

2. Profil Vaše firme će biti poslan njemačkim kupcima na evaluaciju.

3. Obavijestit ćemo Vas o povratnim informacijama kupaca.

Priloženi kratki profil je potrebno ispuniti sa svim podacima o Vašoj kompaniji na engleskom jeziku, te naznačiti njemačke kompanije tj. kupce sa kojima biste voljeli voditi B2B-matchmaking razgovore.

Na drugoj stranici istog dokumenta se nalaze detaljni profili 31 njemačke kompanije sa naznačenim potrebama i zahtjevima.

Dostavljanjem profila Vaše kompanije iskazujete samo interes za učešće na B2B-razgovorima, što znači da finalna/obavezujuća prijava Vaše kompanije nije potrebna prije nego dobijete povratnu informaciju od strane njemačkih kompanija.

Ispunjeni profil Vaše kompanije je potrebno poslati na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 17.08.2018. g.

docxBME CEE Procurement & Supply 2018  docxSupplier profile 


Objavljen javni poziv za dostavu projektnih prijedloga - USAID WHAM Projekat

Brčko, 23.07.2018. godine

Obavještavamo Vas da je USAID WHAM Projekat objavio ukupno četiri javna poziva za dostavu projektnih prijedloga za podršku brzo-rastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih malih i srednjih preduzeća iz sektora metala, drveta i/ili tekstila/obuće orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranja novih radnih mjesta.

Objavljeni javni pozivi su fokusirani na:

• Razvoj radne snage u metalnom sektoru kroz obuke zavarivača i računarski numerički kontrolnih (CNC) operatera i / ili programera.

• Razvoj radne snage u drvnom sektoru i sektoru tekstila/obuće kroz obuke računarski numerički kontrolnih (CNC) operatera i / ili programera.

• Pristup novim tržištima kroz razvoj radne snage i obuke prodajnog osoblja i stručnjaka za istraživanje tržišta;

• Certificiranje kompanija u metalnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Za kompletnu dokumentaciju posjetite web stranicu http://www.whambih.org/.

Rok za dostavu koncept nota je 16:00 časova po lokalnom vremenu 12 septembra, 2018 godine.

Sva eventualna pitanja o procesu i proceduri prijave molimo da pošaljete putem emaila najkasnije do 5 septembra 2018 godine na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

docxRFA - Access to Markets Workforce Development Trainings for Sales and Market Research Specialists 
docxRFA - Certification of Metal Sector Companies in Bosnia and Herzegovina 
docxRFA - Metal Processing Welding CNC 
docxRFA - Trainings for wood textilefootwear computer numerical controlling CNC 
docxRFAs-Ad-to-be-published 


ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA I OBRAZOVANJA

U organizaciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH uz podršku Vlade Brčko distrikta BIH i u saradnji sa Omladinskim centrom " Vermont " održan je Sajam zapošljavanja i obrazovanja, dana 25.05.2018. godine u vremenu od 11:00 do 18:00 sati.

Na Sajmu se predstavilo 25 poslodavaca, 21 fakultet, 4 srednje škole, 3 ambasade sa pedesetak koledža i Kancelarija za karijerno savjetovanje i unapređenje biznisa i programa za podršku školovanju.
U sklopu sajma održana su dva panela na teme " Važnost usaglašavanja tržišta rada i sistema obrazovanja " i " Obrazovanje u funkciji zapošljavanja ".U radu prvog panela učestvovali su predstavnici Odjeljenja za obrazovanje, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH,Projekta zapošljavanja mladih, Privredne komore Brčko distrikta i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH.U panel diskusiji je učestvovao predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH gospodin Ševal Suljkanović.

Sajam je pružio mogućnost poslodavcima da kao sudionici iskažu svoje kadrovske potrebe, predstave profile kompanija, ostvare kontakte sa drugim poslodavcima i akterima na tržištu rada, a nezaposlenim da se na jednom mjestu predstave većem broju poslodavaca te konkurišu na veći broj radnih mjesta.

1


NJEMAČKA KOMPANIJA EISSMANN AUTOMOTIVE DEUTSCHLAND GmbH TRAŽI DOBAVLJAČE ALATA I/ILI MAŠINOGRADNJU

Njemačka kompanija Eissmann Automotive Deutschland GmbH traži u BIH dobavljače alata i/ili mašinogradnju.
Kompanija Eissmann Automotive je specijalizovana za izradu elemenata enterijera u vozilima.
Potencijalni dobavljači bi trebali imati iskustva kako u konstruisanju tako i u izradi mašina i alata sa specifičnim elementima.

Kompanije iz BIH svoj interes za saradnju ostvaruju popunjavanjem upitnika na njemačkom ili engleskom jeziku, a koji je potrebno dostaviti najkasnije do 31.05.2018. godine na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Više informacija o saradnji sa njemačkom firmom je moguće dobiti na upit na isti e-mail.

docxUpitnik za dobavljace  docxZahtjevi prema dobavljacima 


ODRŽANA V REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH

Dana, 18.04.2018. je u prostorijama Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH održana V Redovna Skupština Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH.

Cijeneći važnost dnevnog reda, Skupština je imala neočekivano visok odaziv članova Skupštine koji su veoma konstruktivno uzeli učešće u radu Skupštine, a posebno je važno napomenuti da su sve Odluke usvojene jednoglasno.Razmatrani su i usvojeni, zapisnik sa IV redovne Skupštine,Statut o izmjenama i dopunama Statuta Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, Prečišćeni tekst Poslovnika o radu Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, Izvještaj o radu za 2017. godinu, Završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2017. godinu, a takođe su predstavljeni i usvojeni Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2018. godinu.

U diskusiji, a nakon usvojenih tačaka dnevnog reda, članovi Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH su takođe dali i podršku rukovodstvu Privredne komore Brčko distrikta BIH da nastave sa aktivnostima na donošenju izmjena i dopuna Zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BIH kojim bi se pored ostalog uvelo i obavezno članstvo u Privrednoj komori Brčko distrikta BIH.

1  1 


ODRŽAN 21. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA – Mostar 2018.

Međunarodni sajam gospodarstva- Mostar 2018. je održan u periodu od 10.-14.04.2018. godine i na istom se predstavilo više od 750 izlagača iz 20 zemalja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Republika Srbija. Na ceremoniji otvaranja Mostarskog sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta i čelnici zemalja iz okruženja.

Preduzeća iz Brčko distrikta BIH i ove godine su, imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2018. pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH,Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH,a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.

Na površini od 132 m2 u Hali II sajma predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: DD “ Hidra Stil “ , DOO “ MG Profil “, DOO “ Rattan Sedia “, DOO “ Ćerimović “ “ Slatka tajna “ s.p.i na zajedničkom štandu su predstavljeni ; Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH, Privredna komora Brčko distrikta BIH, DD “ Bimal “ i JP “ Luka Brčko “ DOO.

Preduzeća koja su izlagala na ovogodišnjem sajmu su ostvarila mnogobrojne kontakte sa potencijalnim kupcima i poslovnim partnerima, te upoznala i uputila kupce na svoja prodajna mjesta širom Bosne i Hercegovine kao i na distributere njihovih proizvoda . Među dobitnicima zahvalnica ovogodišnjeg sajma je i JP “ Luka Brčko “ DOO Brčko distrikt BIH za dugogodišnje predstavljanje na mostarskom sajmu kao jedina riječna luka u Bosni i Hercegovini.

Tokom sajma, održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih se izdvaja konferencija "Oprema i investicije u poljoprivredi zemalja Inicijative 16+1 NR Kine i 16 zemalja jugoistočne Europe", Međunarodne B2B susrete, Forum Gospodarskih komora Jadransko-jonskog područja, Izazovi digitalnog doba i dr.

Na sajmu se govorilo o ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj saradnji, maslinarstvu, turizmu, gastronomiji, novim tehnološkim otkrićima i dr.

Centralnu sajamsku manifestaciju, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva. Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na sajmu.

1  1  1  1  1  1  1  1 


Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana

Nakon Minhena (2015.), Dortmunda (2016.) i Beograda (2017.), 4. konferencija "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" održat će se 19. juna u Frankfurtu/Main.

Konferencija ove sourcing-inicijative za Zapadni Balkan je projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnji i razvoj (BMZ), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK).

Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. Zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora.

Koncept projekta se bazira na B2B-matchmaking platformi:
sedamdesettri (73) profila zainteresovanih njemačkih kompanija sa opisima svojih djelatnosti i konkretnim proizvodnim zahtjevima koji su upućeni firmama u zemljama Zapadnog Balkana se nalaze u prilogu. U profilima njemačkih kompanija se navodi šta sve firma, tj. proizvođač iz regiona treba da ima u svom proizvodnom portfoliju kako bi se kvalifikovao za potencijalnu saradnju.
- svoju zainteresovanost za učešće u projektu ostvarujete kroz popunjavanje prijavnog formulara koji se takođe nalazi u prilogu. Rok za prijave je 12.4.2018. godine.
- dostavljene aplikacije se šalju njemačkim kompanijama na uvid, a koje kroz sistem ocjenjivanja biraju firme s kojima žele da održe sastanak na događaju u Frankfurtu ove godine.

Ukoliko ste se prepoznali kao potencijalni dobavljač nekih od 73 njemačke kompanije, popunjen prijavni formular trebate poslati na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Važne napomene:
- prijavni formular se popunjava na engleskom jeziku i potrebno je popuniti samo predviđena polja za odgovore u koloni B.
- u prijavnom formularu je pored unosa podataka o Vašoj kompaniji potrebno naznačiti njemačke kompanije sa kojima biste voljeli voditi razgovore.
- službeni jezik je engleski, tj. B2B sastanci će se odvijati na engleskom jeziku (opcionalno njemačkom jeziku).
- broj mjesta na B2B događaju je ograničen, o konačnom odabiru za učešće na B2B susretu 19.6.2018. u Frankfurtu odlučuju njemačke kompanije.
- kotizacija za učešće na ovom događaju se ne naplaćuje.

Sve informacije su dostupne na linku http://bosnien.ahk.de/bs/projekti/njemacka-inicijativa-za-pronalazenje-dobavljaca-u-bih-i-zemljama-zapadnog-balkana/ .


docxProfili njemackih kompanija  docxPrijavni formular 


NJEMAČKA FIRMA IZ METALOPRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE U BIH TRAŽI DOBAVLJAČE ZA MALE, SREDNJE I VELIKE SERIJE

Predstavništvu njemačke privrede u BIH obratila se njemačka firma iz metaloprerađivačke industrije koja traži dobavljače iz BiH za male,srednje i velike serije.
Njemačka firma je specijalizovana u sljedećim oblastima: tehnike habanja, mehanička obrada, postupci zavarivanja, čelične konstrukcije te gradnja postrojenja.

Firme iz BIH zainteresovane za saradnju popunjen prijavni obrazac trebaju dostaviti na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do srijede, 24.01.2018. g.

docxPrijavni obrazac 


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH je objavio Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvenciju dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2016. godinu.

Javni poziv je objavljen 20.12.2017. godine i traje do 31.01.2018. godine.

docxJAVNI POZIV - docxZahtjev poljoprivreda - docxZahtjev privredni subjekti -


OBJAVLJEN JAVNI POZIV ODJELJENJA ZA PRIVREDNI RAZVOJ, SPORT I KULTURU

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BIH objavilo je 03.11.2017. godine Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu s Programom subvencija privrednim subjektima koji nisu mogli ostvariti pravo na subvencije u 2016. godini zbog prestanka važenja Zakona o podsticanju privrednog razvoja u Brčko distriktu BIH.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja.

 docxJavni poziv za raspodjelu novcanih sredstava Program subvencija - docxPrijava na Javni poziv za raspodjelu novcanih sredstava Program subvencija


1. BIZNIS FORUM BRČKO DISTRIKTA BIH

2017 09 11 Biznisforum 20171. Biznis forum Brčko distrikta BIH će se održati u periodu od 8. do 10. novembra 2017. godine, a glavna tema foruma bit će " Novi ciklus razvoja Brčko distrikta BIH ". Biznis forum će biti organizovan u pet panela, i to na sljedeće teme: lokalni i ekonomski razvoj, privreda, poljoprivreda, saobraćaj i turizam te obrazovanje i mladi u Brčko distriktu BIH.Organizator foruma je Vlada Brčko distrikta BIH, uz tehničku organizaciju Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BIH i podršku Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Biznis forum Brčko distrikta BIH bit će mjesto okupljanja i razmjene mišljenja između predstavnika vlasti, kreatora ekonomskih politika i potencijalnih investitora.Biznis forum će se baviti svim relevantnim pitanjima koja su od značaja za stanje u Brčko distriktu BIH, počevši od makroekonomske politike, sektorske politike, poslovne klime te konkurentnosti bh. privrede i kompanija.

Sva zainteresovana pravna i fizička lica koja žele da učestvuju u radu 1. Biznis foruma Brčko distrikta BIH prijavu mogu izvršiti putem sljedećeg linka: http://econforbd.com/registracija/index.php
Prijave traju do 31.10.2017. godine.

 


UČEŠĆE NA 25. JESENSKOM MEĐUNARODNOM BJELOVARSKOM SAJMU

Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BiH i Privredna komora Brčko distrikta BiH su zajednički uzele učešće na 25. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, u okviru kojeg su održane 25. Državna stočarska izložba i 2. Peti element- Grijanje i obnovljivi izvori energije na sajamskom prostoru Gudovac. Na štandu od 9 m2 sa Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta BiH i Privrednom komorom Brčko distrikta BiH izlagali su sljedeći zainteresovani članovi:
• Bimal d.d. Brčko,
• Po-Ne d.o.o. Brčko,
• MG-Profil d.o.o. Brčko.

Na sajmu se predstavilo oko 500 kompanija iz Republike Hrvatske, strani izlagači iz oko 15 zemalja, te oko 200 uzgajivača stoke. Zemlja partner 25. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma je bila Republika Mađarska.

Ispred Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH i Privredne komore Brčko distrikta BiH dana 08.09. i 09.09.2017. godine sajmu je prisustvovala Nevenka Jevrić. Nevenka Jevrić je uredila štand, primala goste i posjetioce na štandu, te izlagačima na unutrašnjem i vanjskom prostoru podijelila flajere, vizitke, te obavila razgovor o učešću na 16. Međunarodnom sajmu privrede „Brčko 2017“, neki od njih su izrazili interesovanje za učešće na istom.

231


JAVNI POZIV ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU- 09.08.2017.

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu raspisalo je danas poziv poljoprivrednim proizvođačima sa područja Brčko distrikta BIH za podnošenje zahtjeva za dodjeljivanje podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini.

Zahtjevi će se primati u periodu od 14.07.2017. do 27.09.2017. godine u prostorijama Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Mostarskoj ulici broj 195.

 


NJEMAČKA INICIJATIVA ZA PRONALAŽENJE DOBAVLJAČA U ZEMLJAMA CENTRALNE I ISTOČNE EUROPE

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Centralne i Istočne Europe pod nazivom " 4th CEE Procurement & Supply Forum " održat će se 26.10.2017. godine u Pragu, Republika Češka.

Cilj ove inicijative je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz zemalja Centralne i Istočne Europe sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ovih zemalja, tj.njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz zadatih djelatnosti poslovanja.

Njemačke firme traže prvenstveno dobavljače iz sektora: automotivi, mašinogradnja i gradnja postrojenja:

- Obrada metala
- Plastika/ guma/ elektronika
- Ostalo

Profile 38 njemačkih firmi s kratkim opisima djelatnosti preduzeća i konkretnim zahtjevima koji su upućeni firmama u BIH i državama centralne i istočne Europe možete pronaći u dokumentu u prilogu ( Excel tabela, 2. list ). U istom dokumentu se nalazi i prijavnica za iskazivanje interesa za učešće ( 1. list ).

Prijavni formular je potrebno kompletno ispuniti sa informacijama o Vašoj kompaniji i naznačiti njemačke kompanije sa kojima biste voljeli voditi B2B razgovore, te ga dostaviti na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 25.08.2017. godine. Naknadno pristigle prijave neće biti uzete u razmatranje.

Pristigle prijave će njemačke kompanije analizirati i ocijeniti te pozvati na B2B razgovore one kompanije iz BIH koje su njima u ovom trenutku interesantne.
Dostavljanjem prijavnog formulara samo pokazujete interes za učešće na B2B razgovorima, što znači da finalna/obavezujuća prijava Vaše kompanije nije potrebna prije nego dobijete povratnu informaciju od strane njemačkih kompanija.

Kotizacija za učešće na B2B razgovorima iznosi 295 EUR.Troškove puta i smještaja snose sami učesnici.

 docxBME CEE Procurement & Supply 2017   docxSupplier profile template


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH - 12.06.2017.

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, objavio je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje Roma sa evidencije lica koja aktivno traže zaposlenje Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH.
Javni poziv počinje teći od 12.06.2017. godine i isti će biti otvoren do plasmana sredstava iz Javnog poziva, a najkasnije do 31.12.2017. godine.
Tekst Javnog poziva, Zahtjev i Program se nalaze na sljedećem linku na stranici Zavoda.

http://www.zzzbrcko.org/index.php/saopstenja2016/1111-javni-poziv-poslodavcima-za-zaposljavanje-roma-sa-evidencije-lica-koja-aktivno-traze-zaposlenje-zavoda-za-zaposljavanje-brcko-distrikta-bih


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH - Brčko, - 12.06.2017. 
Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, objavio je Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih lica ( lica starije životne dobi, invalida i mladih do 35 godina starosti ), sa aktivne evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH za 2017. godinu.
Poziv ostaje otvoren od 12.06.2017.godine, do 27.06.2017. godine.

Svi detalji oko potrebne dokumentacije i sam Javni poziv se nalaze na sljedećem linku na stranici Zavoda,
http://www.zzzbrcko.org/index.php/saopstenja2016/1110-javni-poziv-poslodavcima-za-zaposljavanje-nezaposlenih-lica-iz-kategorije-teze-zaposljivih-lica-starije-zivotne-dobi-lica-sa-invaliditetom-mladi-do-35-godina-starosti-sa-aktivne-evidencije-zavoda-za-zaposljavanje-brcko-distrikta-bih-za-2017-godinu


Održana Redovna Skupština Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Brčko - 08.06.2017.

Danas je u prostorijama Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH održana IV Redovna Skupština Udruženja.
Nakon usvajanja dnevnog reda te izbora verifikacione komisije, usvojen je i zapisnik sa III Redovne Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH. 
Skupština je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaj o radu za 2016. godinu, Završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2016. godinu, a takođe su predstavljeni i usvojeni Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2017. godinu.
Usvojen je i Pravilnik o prijemu novih članova Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, kojim se bliže uređuje postupak prijema novih članova i način obračuna naknade na ime članstva u Udruženju poslodavaca Brčko distrikta BiH.U dijelu Pravilnika koji propisuje naknadu na ime članarina, utvrđena je vrijednosna skala koja je mnogo povoljnija u odnosu na dosadašnji obračun naknade na ime članarine,a koja treba u budućem periodu za efekat imati povećanje broja članova u Udruženju. 

UDRUŽENJE POSLODAVACA
BRČKO DISTRIKTA BIH 


POTPISAN IZMIJENjENI SPORAZUM O OSNIVANJU EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA BRČKO DISTRIKTA BIH - 25.04.2017.

U Vijećnici je potpisan izmijenjeni Sporazum o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikta BIH, između Brčko distrikta BIH, Sindikata Brčko distrikta BIH i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH.
Gradonačelnik Brčko distrikta BIH Siniša Milić, sekretar Sindikata Brčko distrikta BIH Ilija Kalajdžić i predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH Ševal Suljkanović potpisali su Sporazum koji je izmijenjen u odnosu na prethodni, u dijelu koji se odnosi na broj članova u Ekonomsko-socijalnom vijeću Brčko distrikta BIH, te će ubuduće ovo tijelo činiti dvanaest članova, po četiri člana predstavnika iz reda sva tri socijalna partnera, s tim da svaki član ima svog zamjenika.

Nakon potpisivanja Sporazuma, gradonačelnik Brčko distrikta BIH Siniša Milić je izjavio da ovakav sporazum omogućava razvijanje kulture dijaloga između socijalnih partnera.
" Ovaj sporazum ne znači mnogo ukoliko ga ne budu pratili praktični koraci koji se tiču adekvatne pripreme materijala koji trebaju stizati pred Vladu i Skupštinu Brčko distrikta BIH.Cilj nam je da stvorimo bolje uslove za rad, a istovremeno da ne ugrozimo funkcionisanje privrede.Vlada je već od samog formiranja preuzela niz konkretnih koraka. U toku je usvajanje novog Zakona o radu Brčko distrikta BIH, kao i proces donošenja još nekih važnih akata koji se tiču tržišta kapitala, rekao je gradonačelnik Milić.

Sekretar Sindikata Brčko distrikta BIH, Ilija Kalajdžić je istakao u izjavi da je potpisivanje ovog dokumenta uoči praznika rada ohrabrujuća poruka za Sindikat i radnike.
" U odnosu na entitete dosta smo zapustili radno-pravno zakonodavstvo i kao posljedica toga potpuno su se poremetili odnosi između sfera rada i kapitala, te je došlo do odliva kvalitetnih radnika " , rekao je Kalajdžić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, Ševal Suljkanović je rekao da Sporazum predstavlja fair play dogovor između socijalnih partnera.
" Postizanje pozitivnih efekata zahtjeva bolju organizovanost poslovne zajednice, a sa druge strane očekujemo uvažavanje, razumijevanje i efikasnost od strane zakonodavne i izvršne vlasti.Ukoliko toga ne bude, stanje će ostati kakvo je sada, bez većeg priliva stranih investicija" , dodao je Suljkanović.

1 1


NJEMAČKA INICIJATIVA ZA PRONALAŽENJE DOBAVLJAČA

Nakon Münchena (2015.) i Dortmunda (2016.), ovogodišnja konferencija "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" po prvi put će se održati izvan Njemačke. Konferencija ove sourcing-inicijative za Zapadni Balkan - projekta njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi) te njemačkih Vanjskotrgovinskih komora (AHK) održat će se 31. maja u Beogradu.

Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. Zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora.

Koncept projekta se bazira na B2B-matchmaking platformi:
Četrdeset osam (48) profila zainteresovanih njemačkih kompanija se nalazi u prilogu dopisa, sa opisima djelatnosti kompanija i konkretnim proizvodnim zahtjevima koji su upućeni firmama u zemljama Zapadnog Balkana. U profilima njemačkih kompanija se navodi šta sve firma, tj. proizvođač iz regiona treba da ima u svom proizvodnom portfoliju kako bi se kvalifikovao za potencijalnu saradnju.
Svoju zainteresovanost za učešće u projektu ostvarujete kroz popunjavanje prijavnog formulara koji se takođe nalazi u prilogu ovog dopisa.
Dostavljene aplikacije se šalju njemačkim kompanijama na uvid koje kroz sistem ocjenjivanja biraju firme s kojima žele da održe sastanak na događaju u Beogradu ove godine.

Ukoliko ste se prepoznali kao potencijalni dobavljač neke od njemačkih kompanija, pozivamo vas da popunite prijavni formular i pošaljete ga na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do 25.4.2017.g.

Važne napomene:
Prijavni formular se popunjava na engleskom jeziku. Molim vas da se popunjavaju samo predviđena polja za odgovore u koloni B.
Službeni jezik na B2B događaju je engleski, tj. B2B sastanci će se odvijati na engleskom jeziku (opcionalno njemački jezik).
Broj mjesta na B2B događaju je ograničen, o konačnom odabiru za učešće na B2B susretu 31.5.2017. u Beogradu odlučuju njemačke kompanije.
Kotizacija za učešće na ovom događaju se ne naplaćuje.

Nadamo se da smo vas zainteresovali za ovu inicijativu unapređenja privrede te da ćete se odazvati ovom pozivu da direktno razgovarate sa njemačkim firmama koje traže poslovne partnere iz BiH.

docxPrijava B2B - docxProfili njemackih firmi


ODRŽAN 20.JUBILARNI MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA - Mostar 2017.

Mostarski sajam je održan u periodu od 04.-08.04.2017. godine i na istom se predstavilo više od 800 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnja zemlja partner je bila Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio petodnevnu gospodarsku manifestaciju. Na otvaranju Mostarskog sajma obratio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je rekao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje. Na ceremoniji otvaranja sajma sudjelovali su visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta i čelnici zemalja iz okruženja, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno s najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.
Preduzeća iz Brčko distrikta BIH i ove godine su, imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na 20. jubilarnom Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2017. pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH,Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH,a u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta BIH.
Na površini od 186 m2 u Hali II sajma predstavila su se preduzeća iz Brčko distrikta BIH: DD “ Hidra Stil “ , DOO “ MG Profil “ , “ GO-DA “ s.p. , DOO “ Voćar “, DOO “ Rattan Sedia “, “ Slatka tajna “ s.p. , DOO “ Glinac “ i DOO “ Pramat “. Na zajedničkom štandu su predstavljeni DD “ Bimal “, JP “ Luka Brčko “ DOO, DOO “ PO-NE “ , Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH i Privredna komora Brčko distrikta BIH.
Većina preduzeća je predstavila svoje nove proizvode na ovogodišnjem sajmu, a takođe i upoznala te uputila kupce na svoja prodajna mjesta širom Bosne i Hercegovine kao i na distributere njihovih proizvoda Preduzeća koja su izlagala na ovogodišnjem sajmu su ostvarila mnogobrojne kontakte sa potencijalnim kupcima i poslovnim partnerima..Značajno je istaći posjetu delegacije Ambasade Libije u BIH, štandu preduzeća “ Voćar “ Brčko, koji su tom prilikom izrazili svoju zainteresovanost za proizvode “ Voćar “ d.o.o za libijsko tržište, te najavili sastanak i posjetu ovom preduzeću.Preduzeće “ Glinac “ d.o.o. je ostvarilo značajan kontakt preko Privredne komore Crne Gore sa firmom “ Ribnica commerce “ iz Podgorice za distribuciju svojih proizvoda na crnogorsko tržište.Takođe možemo istaći da su predstavnici Hotela u Olovu iskazali interesovanje za opremanje objekta proizvodima iz asortimana DD “ Hidra stil “.
Među dobitnicima priznanja ovogodišnjeg sajma je i DD “ Hidra stil “ Brčko distrikt BIH za najuspješniji nastup.
U toku sajma održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih treba izdvojiti međunarodnu konferenciju Inicijative 16+1 NR Kine i 16 zemalja Jugoistočne Europe na temu vina i poljoprivrednih proizvoda i konferenciju “ Savremeni transporti i komunikacijski sistemi “ s naglaskom na izgradnju južne trase koridora VC kroz Hercegovinu.Centralnu sajamsku manifestaciju , pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i izdavaštva.Dodjeljena su priznanja za najusješniji nastup na sajmu i nagrade najboljim vinarima.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1


Okrugli sto ne temu: „Da li Brčko distriktu BiH treba privreda“
U organizaciji Privredne komore Brčko distrikta BiH i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH održan je Okrugli sto na temu: „Da li Brčko distriktu BiH treba privreda“, dana 15.03.2017. godine u 13:00 h u Hotelu Jelena Brčko.
Okruglom stolu su pored predstavnika Privredne komore i Udruženja poslodavaca prisustvovali gradonačelnik Siniša Milić, dogradonačelnik Anto Domić, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, šef Pododjeljenja za privredni razvoj Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za analizu, administrativnu podršku i ruralni razvoj Mehmed Raščić, direktor Direkcije za finansije Mato Lučić, šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BIH Šemso Saković, Admir Nuković, Halil Ljuca, Adnan Drapić, sekretar Sindikata Brčko distrikta BIH Ilija Kalajdžić i predstavnik Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH Borka Radić.
Poslije uvodnih izlaganja predsjednika dvije asocijacije privrednika Ševala Suljkanovića i Nefaira Pobrića, kao i gradonačelnika Siniše Milića, predstavnici privrede su po granskim djelatnostima izložili probleme sa kojima se najčešće susreću u radu. Ispred proizvodnje je govorio Miodrag Bukvić - Tesla d.d. Brčko, ispred transporta Jovo Ilić - Bimal d.d. Brčko, o poljoprivredi je izlagao Ismar Mulahalilović - Linija voća d.o.o. Brčko i ispred građevinskog sektora Ermin Džindić - Graditelj d.o.o. Brčko.
Nakon obraćanja predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Brčkom izvučeni su zajednički zaključci:

 1. Unaprijediti rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko distrikta BiH i omogućiti uvažavanje odluka donesenih na sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća od strane Vlade i Skupštine Brčko distrikta BIH

 2. Na osnovu donesene Opšte politike Brčko distrikta BIH za period od 2016-2020 izraditi Akcioni plan industrijske-privredne politike , kao osnov revizije podsticajnih mjera u privredi i poljoprivredi i izmjene zakonskih propisa koji to regulišu.

 3. Formirati Razvojnu agenciju Brčko distrikta BiH.

 4. Otvoriti pitanje revidiranja Memoranduma o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Brčko distrikta BiH i aktivirati rad na istom.

 5. U narednih mjesec dana obići zajedno određeni broj reprezentativnijih privrednih subjekata u Brčko distriktu BiH predsjednik Privredne komore Nefair Pobrić, predsjednik Udruženja poslodavaca Ševal Suljkanović i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević u cilju sagledavanja problematike sa kojom se privrednici susreću u poslovanju.

123


Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta, govorio je o poslovnoj klimi u Brčkom

111111111111111Distrikt Brčko je, kada je poslovanje u pitanju, svijet za sebe u odnosu na ostatak BiH. U pozitivnom smislu. Kako to uspijevate?

- Možemo reći da je Brčko zasebna cjelina, ali ne možemo baš u potpunosti reći da je svijet za sebe. Imamo i mi svoju vladu, svoju skupštinu, koje donose svoje zakone, koje kasnije usklađuje sa državnim zakonima. Činjenica je, međutim, da se uticaj entiteta i politike dobrim dijelom odražava na to da stanje ni u Brčko distriktu nije baš tako sjajno kao što izgleda da jeste kada je u pitanju privredni razvoj i sami odnos poslovne zajednice i određenih nivoa vlasti, da li zakonodavne ili izvršne.

Nije to, po mom mišljenju, potkovano nehtijenjem, niti nemogućnosti da se to uradi, nego je to razlog raznih političkih previranja u određenom trenutku, stvaranja krize vlasti, donošenja određenih odluka i neuvažavanja, u određenom trenutku, poslovne zajednice da se donesu kvalitetna rješenja koja mogu dati efekte. Iz tih razloga, mi smo 2013. godine kao Udruženje poslodavaca, zajedno sa Privrednom komorom, napravili memorandum o saradnji sa vlastima Brčko distrikta.

Iskoristiti prednosti

Potpisali smo taj memorandum, započeli raditi na njemu, ali započele su i određene krize, pa se onda stalo s njim. Sada ga ponovo reaktiviramo, on je otprilike obuhvatio sve cjeline, ono što bi trebalo da se realizuje, da se ponovno vrati u bolje stanje u Brčkom i iskoriste sve mogućnosti zajednice.

Šta stoji u tom memorandumu?

- Prva od tačaka je privreda, jasno strateško opredjeljenje, izrada akcionih planova kada je u pitanju privredni razvoj Brčkog, znači u kojem pravcu to sve treba da ide. Tu se jasno mora naglasiti pitanje prehrambene industrije, jer Brčko distrikt posjeduje ogromne površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i samo pozicioniranje Brčko distrikta, činjenica da ima luku, željeznicu, te infrastrukturu koju treba doraditi zajedno sa državnim organima, a sve to je vrlo značajno i za čitavu državu. Ako imate te neke prednosti, onda je to nešto što morate znati i htjeti iskoristiti. Ti segmenti onda za sebe vezuju i razvoj poljoprivrede, razvoj sela, te drugih djelatnosti, koji se implicira na druge razvoje kada su u pitanju i metalska, uslužna i ostale industrije.

Čini se, ipak, da je poslovni ambijent u Brčko distriktu bolji nego u Federaciji i Republici Srpskoj?

- Možemo reći u ovom trenutku da je poslovni ambijent puno bolji i puno jednostavniji zato što je manja cjelina, jednostavniji su pristup i rješenje problema. Također, i uslovi za investitore su bolji u ovom trenutku iz razloga što Brčko posjeduje Zakon o porezu na dobit kada je u pitanju izvoz. Ono što treba biti interesantno je da on izvoznike koji više od 50 posto svojih proizvoda izvoze oslobađa 100 posto poreza na dobit. Mislim da je to pozitivan trend, ono što se negativno desilo u Federaciji je da pokušavaju kroz porez na dobit da to ukinu, a trebamo imati u vidu da u BiH imamo veliki broj kompanija koje su veliki izvoznici.Dakle, u BiH se dorađuju određeni materijali i stvara se pretpostavka kroz taj zakon da Brčko distrikt postaje interesantan, a mislim da Federacija neće biti interesantna ako dozvoli da se promijeni taj zakon o porezu na dobit. Međutim, postoje intencije da se taj zakon promijeni i u Brčko distriktu, pod pretpostavkom i pod izgovorom da to traži Reformska agenda i da Evropska komisija traži da to ukinemo. Mislim da mi to prilagođavanje trebamo uraditi tek onda kad postanemo kandidat, onda se možemo prilagođavati, a da mi idemo unaprijed da se prilagođavamo, mislim da sami sebi time skačemo u stomak i da pravimo ustupak i negativnu klimu za nova ulaganja, nove investitore, kako domaće, tako i strane.

Kad smo kod stranih investitora, odakle najviše dolaze i u koje oblasti najviše ulažu?

- Što se tiče Brčko distrikta, u posljednje vrijeme se ne možemo pohvaliti da imamo stranih investicija. Posljednja strana investicija je ona kompanije Studen holding, znači Bimal i šećerana koja je bila investicija 2006. godine. Međutim, prošlo je dosta vremena da nemamo nekih novih investicija. Ima možda nekih poslovnih aranžmana, ali ne i novih investicija. Posljednje što je bilo je da je kompanija Zeraa Investment iz Dubaija kupila Bosnaplod i vidljiva su neka ulaganja kada su u pitanju infrastruktura fabrike, određene inovacije, popravka i uvođenje nove opreme, mislim da to može dati određene rezultate da to bude okosnica dodatnog poljoprivrednog razvoja Brčko distrikta.

Investicije

Ova kompanija također je vezana velikim procentom za izvoz i ako se ukine zakon o porezu na dobit izvozne stimulacije, mislim da će to negativno uticati i na njihovo poslovanje.

Ima li nekih novih najava kada su u pitanju domaće investicije?

- Što se tiče domaćih investicija, dešavaju se neke stvari kada je u pitanju drvna industrija, a perspektiva je i u uslužnim djelatnostima, ali što se tiče nekih posebnih domaćih investicija, nema nekih novih najava.

Nedavno ste imali sastanak sa gradonačelnikom, o čemu je tu bilo govora?

- Imali smo sastanak sa njim i mislim da smo u tom razgovoru jasno utvrdili slijed daljih koraka u poboljšanju ambijenta. Dogovorili smo da memorandum koji smo potpisali 2013. godine revidiramo, da ga damo parlamentu Brčko distrikta i da oni daju svoje mišljenje, pa da vidimo koje su to ključne četiri ili pet stvari na kojima bismo mogli zajednički da radimo. To je jedan segment, a drugi je da bude veće uvažavanje rada Ekonomsko-socijalnog vijeća i njihovih odluka. Želimo da pokušamo kroz taj dio da realizujemo dio stvari koje mogu dati efekte kada je u pitanju unapređenje rada poslovne zajednice.

Ono s čime se susrećemo kao poslovna zajednica je da mi s druge strane imamo državu kao poslodavca koja kroz svoja preduzeća ni sama ne plaća obaveze, čime stvara pretpostavke i daje mogućnost mnogim privrednim subjektima da se isto tako ponašaju, ne kontrolišući to dovoljno i onda stvara unutar nas nekonkurentnost.

Dakle, tražimo da vlada preko inspekcijskih organa iskoristi svoje mehanizme i tu dovede u red i sebe i poslovnu zajednicu, jer mi želimo da budemo uredni, da plaćamo obaveze, a na osnovu tih obaveza da smo prepoznatljivi, da možemo da pregovaramo kako bismo unapređivali sve to i došli do toga da unaprijedimo razvoj Brčko distrikta.

Izvor: oslobodjenje.ba


Gradonačelnik Brčko distrikta BIH mr. sc. Siniša Milić primio predstavnike Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH 

Prijem gradonacelnik225.11.2016. Predstavnike Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH je u svom kabinetu primio gradonačelnik Brčko distrikta BIH mr.sc. Siniša Milić. Akcenat razgovora na današnjem sastanku je stavljen na buduću dalju saradnju između Vlade Brčko distrikta BIH i Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH Ševal Suljkanović je u ime udruženja zaželio gradonačelniku uspješan rad u predstojećem mandatu,te naglasio potrebu za stalnim dijalogom neophodnim za reviziju postojeće zakonske regulative koja na određeni način ometa privredni razvoj u Brčko distriktu BIH, a koja se može kvalitetno regulisati.Istakao je takođe, da u narednom periodu treba aktivirati i Memorandum o zajedničkom djelovanju na unaprjeđenju poslovnog ambijenta Brčko distrikta BIH.

"Kako bismo obezbjedili da zakonski akti, pravilnici i drugi akti koje donose institucije vlasti u Brčko distriktu BIH, budu u što većoj mjeri usaglašeni i u interesu naše privrede i poljoprivrede,prilikom izbora za gradonačelnika sam napomenuo da nam je neophodna što bolja saradnja sa Ekonomsko-socijalnim vijećem Brčko distrikta BIH, Udruženjem poslodavaca i Privrednom komorom, jer oni su ti koji opredjeljuju razvoj Brčko distrikta BIH ", rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BIH.
Gradonačelnik je takođe naglasio, da je važan razvoj realnog sektora i da je neophodno ponovo afirmisati Memorandum o unapređenju poslovnog ambijenta i krenuti raditi po svim temama koje su predviđene pomenutim memorandumom.
Sastanak je ocjenjen kao dobar korak na polju međusobne saradnje, a sa ciljem unapređenja privrednog razvoja u Brčko distrikta BIH.

 


KONFERENCIJA "MAŠINE I OPREMA ZA DRVNU/DRVOPRERAĐIVAČKU I INDUSTRIJU NAMJEŠTAJA"

Konferencija "Mašine i oprema za drvnu/drvoprerađivačku i industriju namještaja" održat će se u četvrtak, 10.11.2016. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu Radon Plaza, Džemala Bijedića br.185 u Sarajevu.

Konferencija se održava u sklopu programa " Otvaranje novih tržišta za mala i srednja preduzeća 2016 " po nalogu Ministarstva privrede i energije SR Njemačke, koji sprovodi njemačka kompanija em&s GmbH u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BIH.

Konferencija će se održati na njemačkom i lokalnom jeziku uz simultani prevod. Učešće na konferenciji je besplatno uz predhodnu prijavu.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na konfereniciji i/ili individualnim razgovorima sa njemačkim firmama, priloženi prijavni obrazac trebate poslati najkasnije do 07.11.2016. godine e-mailom na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem faksa na 033 295 920. Broj učesnika je ograničen.

pdfPozivnica  pdfPrijavni obrazac  pdfProgram konferencije    


JAVNI POZIV ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU,ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, uputilo je Javni poziv poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata Brčko distrikta BIH da podnesu Zahtjev za dodjeljivanje podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje za 2016. godinu.

Prijem Zahtjeva vršiti će se u prostorijama Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Mostarskoj ulici br.195.

Zahtjevi će se primati u periodu od 14.9.2016. godine do 31.10.2016. godine.


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, objavio je Javni poziv poslodavcima za podsticaj zapošljavanja lica svih ciljnih grupa sa aktivne evidencije Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH za 2016. godinu. Poziv ostaje otvoren od 03.08.2016. godine do 19.08.2016. godine.

 docxЈАВНИ ПОЗИВ 2016.  docxJAVNI POZIV 2016.  docxНОВА ПРИЈАВА docxNOVA PRIJAVA


Imenovano novo rukovodstvo Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH

Brčko, 20.6.2016 – Na danas održanoj III redovnoj sjednici Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH donesena je odluka o imenovanju novog Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Brčko disrikta BiH i novog rukovodstva Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko disrikta BiH.
Za predsjednika Upravnog odbora Udruženja imenovan je Ševal Suljkanović, a za zamjenike predsjednika Upravnog odbora Udruženja imenovani su Sreten Bogićević i Tihomir Antunović.
Na sjednici su odabrani i članovi Upravnog odbora: Jelenko Ilić (DOO „JELEN“ Brčko), Nedžad Ramić (DOO „CONRAM“ Brčko), Niko Sadrić (DOO „ANTUNOVIĆ“ Brčko), Amrudin Ljuca (DOO „OGLAVINA“ Brčko), Milijan Mirković (DOO „TERMOELEKTRO“ Brčko) i Admir Nuković (JP „KOMUNALNO BRČKO “ DOO Brčko).
Za predsjednika Skupštine imenovan je Radoslav Subotić, a za zamjenika predsjednika Skupštine imenovan je Raif Čolić.
Novoizabrani predsjednik Upravnog odbora, Ševal Suljkanović, koji je na poziciji pomoćnika Uprave za ekonomska pitanja u fabrici BIMAL d.d. u Brčkom, nakon održanog zasjedanja Skupštine podsjetio je novo rukovodstvo kluba na osnovni cilj Udruženja poslodavaca Brčko distrikta, a to je zaštita interesa poslodavaca i poduzetnika.
„Cilj Udruženja poslodavaca, koji treba biti i cilj novog rukovodstva Udruženja, jeste zaštita interesa svih poslodavaca i poduzetnika na području Brčko distrikta, a posebno zaštita njihovog privatnog vlasništva, kapitala i profita. Štiteći interese naših članova radimo na stvaranju povoljnijeg ekonomskog okruženja i promovišemo prava i slobode članova“, naglasio je Suljkanović.
UDRUŽENJE POSLODAVACA
BRČKO DISTRIKTA BIH

pdfImenovano novo rukovodstvo Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH419.06 KB


ODRŽAN 19. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA - Mostar 2016.

Kao i proteklih godina i ove godine preduzeća iz Brčko distrikta BIH, su pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH,a u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, imala priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2016. 

Ove godine na mostarskom sajmu su se predstavila preduzeća: DD “ Hidra Stil “ , DOO “ Ćerimović “ i “ GO-DA “ s.p. u Paviljonu 2, DOO “ Voćar “, DOO “ Rattan Sedia “, “ Slatka tajna “ s.p. i DOO “ Glinac “ , u Paviljonu 1.Takođe u istom 

paviljonu sa proizvodima i reklamnim materijalom na zajedničkom izložbenom prostoru su predstavljeni DD “ Bimal “, JP “ Luka Brčko “ DOO, Privredna komora Brčko distrikta BIH i Udruženje poslodavaca Brčko distrikta BIH.

Sajamska manifestacija je trajala od 12.-16.04.2016. godine, a zemlja partner ovogodišnjeg sajma je bila Republika Turska. Na sajmu se predstavilo više od 800 izlagača iz 24 zemlje.U toku sajma održano je niz iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova na teme: ulaganja u BIH, korištenje EU fondova, obnovljivih izvora energije, konferencija na teme turizma, zaštite okoliša, obrazovanja, informacijskih tehnologija, uvoza i izvoza. Osim centralne sajamske manifestacije održano je i nekoliko podsajamskih manifestacija poput Sajma turizma, Sajma knjige i grafičke industrije te Sajma informacionih tehnologija.Direktni susreti ljudi iz poslovnog svijeta rezultirali su brojnim poslovnim dogovorima, a reakcije posjetilaca i izlagača su vrlo pozitivne.

 jpgSLIKA 1  jpgSLIKA 2  jpgSLIKA 3  jpgSLIKA 4  jpgSLIKA 5  jpgSLIKA 6  jpgSLIKA 7  jpgSLIKA 8  jpgSLIKA 9


JAVNI POZIV RAZVOJNO-GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za subvencionisanje dijela kamata po Programu za 2015. godinu, počinje 22.02.2016. godine i traje do 23.03.2016. godine.
Dokumentacija za prijavu u prilogu, a više informacija na rgfbd.com ili na telefon 049/232-260.

docIZJAVA BROJ RADNIKA  -  docJAVNI POZIV SUBV.  -  docZahtjev privredni subjekti -  docZahtjev poljoprivreda

docИЗЈАВА БРОЈ РАДНИКА  docЈАВНИ ПОЗИВ СУБВ.  -  docЗахтјев привредни субјекти -  docЗахтјев пољопривреда


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, objavio je Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava za novo zapošljavanje u Brčko distriktu BIH u skladu sa Programom aktivne politike zapošljavanja u Brčko distriktu BIH za 2015. godinu.Poziv ostaje otvoren do 31.12.2015. godine. U prilogu tekst poziva i prijava.
pdfPODSTICAJ 201554.02 KB pdfPRIJAVA PODSTICAJ 201530.39 KB


JAVNI POZIV ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BIH, objavio je, Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje visokoobrazovanih mladih lica koja nemaju radnog staža, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.Javni poziv je otvoren od 02.10.-21.10.2015. godine, a tekst poziva možete pogledati u prilogu.
pdfPREUZMI374.36 KB


RENBIH15-600x105px

Drugi regionalni sajam i konferencije o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti u BIH, RENEXPO(R) BIH, Sarajevo 2015., će se održati 4. i 5. novembra 2015 u hotelu Hollywood.
Tokom održavanja sajma, će biti upriličeno niz stručnih predavanja, B2B sastanaka, konferencija na temu hidroenergetike i energetske efikasnosti ( u saradnji sa GIZom ), bio mase, potencijala energije vjetra i geotermalne energije.
Događaj je regionalnog tipa ( Makedonija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina ) sa učešćem inostranih partnera i izlagača iz zemalja EU.

Zainteresovani za ovaj događaj, više informacija, kao i registraciju učešća za isti, mogu pronaći na stranici www.renexpo-bih.com
Više o održavanju sajma možete pročitati i u tekstu u prilogu.
pdfPREUZMI80.08 KB


ANALIZA ANKETE POTREBE ZA OBUKAMA PRIVREDNIH SUBJEKATA U BRČKO DISTRIKTU BIH

Analiza potrebe za obukama, napravljena od strane EPRD-a Sarajevo, u okviru EU projekta " Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BIH-faza II ".
pdfPREUZMI1.01 MB


JAVNI POZIV ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU VLADE BD BIH

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenti Brčko distrikta BIH, da će prijem zahtjeva za poticaj u 2015. godini, započeti 13.07.2015. godine. Dokumentacija potrebna uz zahtjev za poticaj u 2015. godini, navedena je u Pravilniku za poticaj u 2015. godini,s tim da u slučaju dostavljanja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta isti moraju biti ovjereni u Poreskoj upravi BD BIH. Pored Pravilnikom navedene dokumentacije, potrebno je dostaviti i ovjerenu kućnu listu.Potrebnu dokumentaciju dostaviti u dva primjerka prilikom podnošenja zahtjeva.
Prijem zahtjeva se vrši u prostorijama Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u ulici Mostarska br.195., a isti se mogu podnositi do 10.09.2015.godine. U slučaju da kandidirani iznos poticaja dostigne iznos odobrenih sredstava Budžetom Brčko distrikta BIH i Pravilnikom o načinu i uslovima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2015. godinu, prijem zahtjeva će se obustaviti i prije navedenog roka.
pdfPREUZMI638.91 KB


Drugi poslovni forum o porodičnim firmama u RS-u, B.Luka 27.05.2015.god.

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, obavjestilo nas je o održavanju drugog poslovnog foruma o porodičnim firmama u RS-u "Porodične firme-stub razvoja ekonomije RS", a koji organizuje Centar za edukaciju "Pro Educa" B.Luka.
Forum će se održati 27.05.2015. godine, s početkom u 10:00 sati u Narodnom pozorištu RS, u Banja Luci.
U prilogu više informacija o samom forumu i prijava, ukoliko želite uzeti učešće na istom.
pdfPREUZMI162.94 KBOdjeljenje za privredni razvoj,sport i kulturu, obavijestilo nas je o održavanju Ekonomskog foruma zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati 22.05.2015. godine u Linkopingu (pokrajina Ostergotland u Kraljevini Švedskoj). Na ovom forumu će se predstaviti BIH, Srbija i Makedonija.
Ukoliko ste zainteresovani za učešće na istom ,više informacija o održavanju foruma u prilogu.

pdfPREUZMI259.84 KB


Održan 18.Međunarodni sajam privrede “Mostar 2015.”

Preduzeća iz Brčko distrikta BIH i ove godine su pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BIH, a u organizaciji Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, imala priliku da predstave svoje proizvode i usluge na Međunarodnom sajmu privrede “Mostar 2015.”

Na mostarskom sajmu su se predstavila preduzeća: d.d. “Hidra Stil“ i d.o.o “Ćerimović“ u Paviljonu 1, d.o.o “Voćar“, d.o.o “Rattan sedia“ i “Slatka tajna“ s.p. u Paviljonu 2. Na zajedničkom izložbenom prostoru Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH i Privredne komore Brčko distrikta BIH, proizvodima i reklamnim materijalom su predstavljene firme: "Bimal” d.d., “Agragold” d.o.o., “Studen-Agrana“ d.o.o. i JP “Luka Brčko “, takođe u Paviljonu 2.

Sajamska manifestacija je trajala od 14.-18.04.2015. godine, a zemlja partner ovogodišnjeg sajma bio je Taiwan. Na sajmu se predstavilo oko 750 izlagača iz 20-ak zemalja, a ove godine sajam je bio bogatiji i za novu podsajamsku manifestaciju ”Sajam drvne industrije” na kome se predstavilo oko 40 izlagača - drvoprerađivača iz cijele BIH. U toku sajma, održan je veliki broj posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova na teme: korištenja EU fondova, informacijskih tehnologija, prometa, drvne industrije, turizma i dr. "Mostarski sajam" DOO je dodijelio posebno priznanje Vladi Brčko distrikta za potporu organizaciji i uspješnom predstavljanju gospodarstvenika Brčko distrikta BIH na mostarskom sajmu 2015.godine.


Poštovani,

obavještavamo Vas da je Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, dana 26.01.2015. godine počeo sa prijemom zahtjeva za subvenciju dijela kamata za kredite, po Programu subvencionisanja dijela kamata za 2014. godinu.

Prijem zahtjeva će se vršiti najkasnije do 06.03.2015. godine.

Obrazac zahtjeva može se preuzeti na web stranici rgfbd.com.